Folk må selv ta ansvar, slår den tidligere arbeids— og administrasjonsministeren fast.

– Dette spørsmålet handler om verdier og moral. Blant de mange som i dag står utenfor arbeidslivet, er det mange som ikke har noe valg. Men det finnes også mange som faktisk kunne ha deltatt i arbeidslivet, sier hun til VG.

Clemet trekker fram polakker som en gruppe med «en helt annen innstilling og arbeidsmoral» og mener at standarden minner om hvordan det må ha vært i Norge på 50-tallet; «da man virkelig bygget landet».

Hun nevner videre sykefraværet blant gravide som et eksempel på det hun ser som en bekymringsfull utvikling:

Antall sykefraværsdager på grunn av svangerskap har ifølge Nav økt fra 263.000 i første kvartal 2001, til over 400.000 i samme periode i år.

Clemet mener videre at det er en «helt fastlåst situasjon» rundt de galopperende utgiftene til trygd. Dels holder hun LO ansvarlig. De opptrer ifølge Clemet som en overdommer på det politiske miljøet, slik at ingen våger å ta det nødvendige oppgjøret med trygdesystemet.

Clemet er leder av tenketanken Civita. Hun har vært stortingsrepresentant, statsråd i to regjeringer og viseadministrerende direktør i Næringslivets Hovedorganisasjon.

Er du enig med Clemet? Si din mening her.