Les også:

IMF mistet sin toppleder da Dominique Strauss-Kahn i forrige uke trakk seg som følge av pågripelsen og overgrepsanklagene i New York. Han er løslatt mot kausjon, men etterforskningen av et angivelig voldtektsforsøk mot en hotellansatt fortsetter.

Den franske finansministeren er favoritt til jobben som IMF-sjef, og tirsdag skal det ha blitt klart at EU støtter kandidaturet hennes. Man venter også at USA vil gi henne støtte.

De såkalte BRICS-landene, Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika, vil imidlertid ikke uten videre godta at også den neste sjefen for IMF kommer fra Europa. Det har vært praksisen siden IMF ble opprettet mot slutten av andre verdenskrig at organisasjonen har europeisk leder, men BRICS ber om at denne automatikken må bort.

Norge har kun sagt at man vil ha den best kvalifiserte kandidaten.

IMF har sagt at prosessen med å velge ny sjef skal være basert på kandidatenes erfaringer, egenskaper og egnethet for stillingen. Det er IMFs styre som velger fondets sjef, og IMF har sagt at prosessen skal være avsluttet 30. juni. Da blir IMF-styrets beslutning offentliggjort.

Juristen Lagarde ble i 2009 kåret til den beste finansministeren i eurosonen av Financial Times, og Forbes kåret henne samme år til verdens 17. mektigste kvinne.

Hun ble finansminister i 2007 under president Nicolas Sarkozy etter å ha vært landsbruks— og fiskeriminister og næringsminister tidligere.