Den kommer til å ruve. I andre halvdel av 2012 skal vindturbinen stå klar på Ljøsøyna i Øygarden. Hvis alt går etter planen.

Turbinen, som Sway Turbine har fått konsesjon til å la stå i Øygarden i fem år, vil koste nær 400 millioner kroner. Enova spytter inn 137 statlige millioner i prosjektet.

— Vi skal nå hente inn 150-200 millioner kroner til, sier administrerende direktør Ingelise Arntsen i Sway Turbine til bt.no.

Best på pris

Lykkes Sway Turbine, vil de ha bygget den kraftigste vindturbinen i verden. Den vil nå maks effekt ved stiv kuling og skal da kunne produsere ti megawatt. Det tilsvarer strømforbruket til 1500 husstander. Alle Øygardens 4300 innbyggere kunne dermed klart seg med strømmen fra turbinen, og enda ville det vært strøm til overs.

Gründer, eier og Chief Technological Officer Eystein Borgen sier det ikke er viktig å være først med å bygge en ti megawatt-turbin.

— Det viktigste er at vi blir best på kilowattimepris, sier Borgen.

Vindkraft til havs vil gi mer stabile kraftpriser for forbrukerne

Eystein Borgen, CTO, Sway Turbine AS

Håper på revolusjon

Selv om testturbinen bygges på land, er turbinen utviklet for å plasseres til havs. Der er vindforholdene som kjent gode, men til nå har havturbiner vært så dyre å bygge og drive at det ikke har vært økonomisk lønnsomt. I hvert fall ikke i norske farvann.

— Vårt mål er at prisen for offshorestrøm skal være den samme som prisen onshore, sier Arntsen.

— Bare det vil være en revolusjon, legger Borgen til.

Vil eies av bergensere

Sway Turbine ble skilt ut som uavhengig selskap fra Sway AS tidligere i år. Eierne er de samme som i Sway. Gründer Eystein Borgen, Statoil New Energy, Inocean og Lyse Produksjon er de største eierne. Arntsen håper å lokke til seg flere eiere fra Bergen

— Vi er stolte av forankringen i Bergen, sier hun.

Vindturbiner vil ikke kunne redde Vestlandet fra kraftkrise og gjøre mastene i Hardanger overflødige, mener Borgen.

— Men med vindkraft til havs vil man kunne unngå å tappe ned vannmagasinene så mye. Det vil gi mer stabile kraftpriser for forbrukerne. Den norske kombinasjonen av vind- og vannkraft er genial. Ingen andre land har det samme, sier Borgen.

Forretningshemmelighet

Animasjonen som bt.no viser, er laget med utgangspunkt i en illustrasjon Sway har publisert. Sway holder kortene tett til brystet om resten av utseendet.

Den endelige designen inneholder produkthemmeligheter som skal skaffe dem den ønskede effektøkningen.

— Vi tror vi har funnet ut hvordan vi kan øke effekten på turbinen uten tilsvarende kostnadsøkning, sier Borgen.

Med andre ord: En vind-vind-situasjon.

Hva synes du om vindturbinplanene? Si din mening!