Sistemann som kan gjøre penger på eiendommen, er Ulriksbanens Christian Foss. Han har annonsert Jens Rolfsens gate 8 med 16 leiligheter for salg, med en prisantydning på rundt 30 millioner kroner. I så fall er det 21 millioner kroner mer enn gården ble solgt for i februar 2007.

Den gang ble en 52 år gammel mann med Aspergers syndrom – en form for autisme – fralurt gården han arvet fra sine foreldre.

Fire års fengsel

En 43 år gammel kjenning av den utviklingshemmede, og hans 35 år gamle kompanjong, kjøpte da gården for ni millioner kroner. Bare fem måneder senere solgte de den videre for 18,5 millioner kroner.

De er begge dømt til fire års fengsel for bedrageri, og til å betale ni millioner kroner hver i erstatning til 52-åringen.

— Men det hjelper lite så lenge de dømte ikke har ett øre igjen å betale med, sier advokaten hans, Knut Johan Onarheim, som også har vært styreleder i den vernede bedriften hvor 52-åringen jobber.

Tapte nesten alt

— Min klient er den største taperen her. Han er fralurt omtrent hele gården som han lovet sine foreldre å ivareta, og sitter bare igjen med sin egen leilighet og rundt 1,7 millioner kroner som politiet rakk å ta hefte i på kontoen til den eldste av de dømte, sier Onarheim.

43-åringen er bergenser og ble dømt i fjor, mens kompanjongen er fra Nederland. Han ble pågrepet i Spania, utlevert til Norge og dømt i Bergen tingrett nå i høst. Begge dommene er nå rettskraftige.

Hyppige eierskifter

De to dømte kjøpte eiendommen for ni millioner kroner i februar 2007. Deretter har eiendommen blitt solgt flere ganger, til stadig høyere priser.

Allerede i juni 2007 selges den videre. Den gang til selskapet Joa Eiendom AS for 18,5 millioner kroner.

Dette eiendomsselskapet snudde seg raskt rundt og solgte eiendommen videre til investoren Jarle Nordnes, som på den tiden var en aktiv aktør i det bergenske eiendomsmarkedet.

I april 2008 kjøpte Nordnes, gjennom selskapet Årstad Drift, AS leiegården i Sandviken for 22 millioner kroner.

Han fikk inn en langsiktig leietaker til 16 av gårdens 17 leiligheter, og solgte den videre til et nystiftet aksjeselskap i mai 2010.

Christian Foss kjøper

— Vi gjorde avtalen i februar og overtok i mai 2010. Da var gården ganske greit pusset opp av den forrige eieren, sier Christian Foss som er daglig leder i kjøperselskapet Jens Rolfsensgate 8 AS.

Han eier 50 prosent av selskapet, mens styreleder Rune Kleppe eier resten.

Christian Foss, som kanskje har gjort seg mest bemerket som eier av Ulriksbanen, driver med eiendom gjennom selskapet Substansia AS og kaller seg selv eiendomsutvikler.

Fullt utleid

— Da vi kjøpte var gården allerede leid ut til selskapet Boenheten AS, og det gjenstår fortsatt to og et halvt år av leiekontrakten. Det har vært en strålende leietaker, sier Foss.

- Hvorfor vil dere nå selge?

— Jeg har noen andre store pågående prosjekter som jeg har behov for å konsentrere meg om og bruke det meste av tiden på. I dette bygget er vi to eiere, og jeg føler det er naturlig å selge nå. Jeg har også et par andre mindre bygg jeg har planer om å avhende.

— Hvis dere får 30 millioner, vil dere ha tjent fem millioner på to år. Er det en grei pris?

— Vi har en fersk takst på det beløpet, og jeg oppfatter det som realistisk. Det er ganske sjelden at det er bygårder med så mange leiligheter til salgs.

- Forferdelig kjedelig sak

Foss kaller det som skjedde for noen år siden, da gården glapp ut av hendene på mannen som arvet den, for "en forferdelig kjedelig sak".

— Men alt var ryddet av veien da vi overtok. Men mannen eier en stor leilighet i bygget. Han sitter på en servitutt som sikrer hans eierrettighet.

Foss sier at eiendommen skal seksjoneres.

— Når det skjer, vil servitutten falle bort mot at mannen får skjøte på sin seksjon.

- Når skjer det?

— Jeg vil tro at det først skjer etter at vi har solgt aksjeselskapet som eier de 16 andre leilighetene. Det kommer an på hvor fort den nye eieren ønsker å foreta seksjonering, sier Foss.