Den kalde krigen førte til strenge restriksjoner mot eksport av avansert datautstyr fra USA. Nå anbefaler ledere i forsvaret og sikkerhetstjenesten en oppmykning av reglementet. Studien er finansiert av ledende teknologifirmaer som vil ha fordeler av mer liberale eksportregler. Blant selskapene er International Business Machines og Hewlett-Packard, skriver Wall Street Journal.

De som støtter rapporten, inkludert Bush-administrasjonen, argumenterer for at restriksjoner på amerikansk utstyr er ufornuftig og konkurransehemmende. Andre land driver eksport av lignende teknologi. Kritikerne er imidlertid bekymret for at eksporten gjør det mulig for "motstandere" å lage mer avanserte våpen.

Det nåværende eksportsystemet forbyr eksport av computere som overgår visse teoretiske ytelsesspesifikasjoner. Studien sier at spesifikasjonene i økende grad er irrelevante fordi mange mindre datamaskiner nå kan lenkes sammen for komplekse operasjoner.

— En Apple laptop er dessuten kraftigere enn datamaskinene som var i EP-3-spionflyet som nylig havarerte i Kina, sier rapporten fra Center for Strategic and International Studies i Washington.(Origo)