Ledelsen i Skansens Bataljon fortviler etter at store verdier forsvant under et innbrudd en gang mellom klokken 21 onsdag og 19.30 torsdag.

Tyvene fikk med seg et surroundanlegg med høyttalere, projektor, veggfester, Playstation 3 med spill og kontroller — verdt rundt 35.000 kroner til sammen.

I Skansen brannstasjon der deler av den nyeste Varg Veum-filmen er spilt inn, har bataljonen siden januar 2010 brukt utstyret til filmkvelder, Brann-kamper og utleie.

— Det var et trist syn som møtte oss. Det lå glass overalt. Men de var tydeligvis ikke buekorpsinteresserte, for riflene lot de være, sier leder Morten Lygresten i Skansens Bataljon.

Eiendelene var ikke forsikret, og nå frykter han at alt er tapt.

Ventet i timevis på politiet

Buekorpsguttene fikk et nytt slag i ansiktet da de kontaktet politiet. De kom aldri. Guttene ventet i flere timer før de ga opp.

— Politiet var lite behjelpelige. De hadde kanskje andre ting de måtte prioritere, sier leder for husstyret, Martin Alvær.

Politistasjonssjef Olav Valland ved Bergen sentrum politistasjon mener det må ha skjedd en misforståelse.

— Vanligvis sender vi etterforsker som også kan sikre spor og gjøre nødvendige åstedsundersøkelser, men det var ingen ledige å sende akkurat da, sier Valland.

— Jeg har snakket med han som tok imot henvendelsen. Han sa fra at hvis det ikke kom noen innen et gitt tidspunkt, så skulle melder ta kontakt, sier han.

Det stemmer med loggen som bt.no har fått gjengitt. Saken ble registrert klokken 20.24 torsdag. Sentralvakten meldte at de ikke hadde etterforskere å avse, og at melder skulle ta kontakt dersom «åstedsundersøkelse blir utelatt».

«Vi løper ræven av oss»

Martin Alvær har en annen versjon. Han sier de som avtalt ringte opp flere ganger, uten å få svar. Etter snaue tre timer ga de opp og gikk hjem.

- Men detyr dette at politiet ikke vil se på innbrudd der verdier til 35.000 kroner forsvinner, Valland?

— Vi er selvsagt ikke uinteressert i denne type saker. Vi løper ræven av oss. Det må ha skjedd en misforståelse, jeg kan ikke skjønne noe annet, sier han og legger til:

Vi er selvsagt ikke uinteressert i denne type saker. Vi løper ræven av oss. Politistasjonssjef Olav Valland

— Vi har langt fra gitt opp. Vi løser også en del slike saker. I alminnelighet rykker ut politiet ut på slike ting, registrerer og gjør undersøkelser. Men i en ressursknapp tid er vi nødt til å prioritere, og i forhold til en grov voldssak, kan det tape.

Fikk ikke anmelde

Da guttene ville anmelde saken fredag, fikk de et nytt problem: De må fremskaffe serienumre på de stjålne eiendelene. Dermed må de saumfare gamle fakturaer.

— Det er en vesentlig opplysning. Ellers er det vanskelig å identifisere, sier Valland.

Inntil videre er altså tyvene trygge.

De tok seg for øvrig god tid. De dro for gardinene i hovedrommet og blokkerte vinduene på kjøkkenet - og forsynte seg sogar med fire Grandiosa-pizzaer i kjøleskapet.

Med få hus i nærheten av den ærverdige brannstasjonen i Øvre Blekevei kunne de jobbe i fred.

«Idiotisk lett»

Leder Morten Lygresten tror det er omreisende som står bak, men mener samtidig at det må være folk som visste at det var verdier i huset.

— Det er lett å være etterpåklok når vi ser hvordan de har gjort det. Det er idiotisk lett å komme seg inn, sier han og viser en knust rute i døren .

— Så vridde de bare om låsen, sier han.

Nå vil han gi 10.000 kroner i dusør hvis tingene kommer til rette.

— Ja, hvis vi får det tilbake i brukbar tilstand. Hvis det er ødelagt, er det ikke noe poeng, sier Lygresten.

Har du tips? Kontakt bt.no på 2211, eller skriv e-post

Stoler du på at politiet hjelper deg hvis det skjer noe? Diskuter under:

HAR IKKE GITT OPP INNBRUDD: Politistasjonssjef Olav Valland ved Bergen sentrum politistasjon
ODD MEHUS (arkiv)
FRITT FREM: Her kom tyvene seg inn, ganske enkelt med å knuse en rute i døren. - Idiotisk lett, sier leder Morten Lygresten i Skansens Bataljon.
OLE VALAKER