Det var i Stortingets spørretime onsdag at saken om Statkrafts strategi overfor det regionale kraftselskapet BKK ble tatt opp. Høyres Torbjørn Hansen viste til BTs oppslag den senere tid om uroen omkring Bergenshalvøens Kommunale Kraftselskap (BKK). Striden står blant annet om videre satsing på bredbånd, og muligheten for at Statkraft kan kjøpe seg opp fra dagens 49 prosent, til majoritetsposisjon.

— Hva er regjeringens syn på Statkrafts rolle i disse spørsmålene?, ville Hansen vite.

Les også: Bergen bystyre avgjør BKK-satsing

Ikke aktuelt

Sylvia Brustad sa at det for tiden ikke er aktuelt for Statkraft å kjøpe seg opp i BKK. Hun forsto det slik at kommunene, med Bergen som den dominerende, ikke har planer om å selge. Men hun bekreftet den strategien Statkraft har uttalt tidligere, at deres mål med eierskapet i regionale kraftselskap er å kjøpe seg opp, der de ikke alt er eneeier.

  • Det er viktig for regjeringen at regionale kraftselskaper kan vokse og bidra til et mangfold i energimarkedet. Statkrafts engasjement i de regionale selskapene må skje innenfor en forretningsmessig ramme.

Høyre støtter de ansatte

  • Jeg mener i likhet med fagforeningene i BKK at det bare et spørsmål om tid før regjeringen lar Statkraft sluke ett eller flere av de regionale selskapene. Det å ikke sette foten ned, er en stilltiende aksept, sier Torbjørn Hansen til bt.no etter Brustads svar.

Han viser til at regjeringen brukte sin makt til å overprøve Konkurransetilsynet, da Statkraft kjøpte opp Trondheim Energiverk i 2005. Den gang var Dag Terje Andersen næringsminister og Heidi Grande Røys, administrasjonsminister, som i dag. De ble enige om at gi Statkraft anledning til å overta TEV, stikk imot Konkurransetilsynets innstilling.

Hansen frykter det samme kan gjenta seg med BKK.

— Regjeringen åpner i realiteten for en ytterligere monopolisering av kraftsektoren i Norge, sier Høyres næringspolitiske talsmann.

Si din mening om BKK-saken her.

SCANPIX
ØRJAN DEISZ