Brustad framholder at hun er godt fornøyd med at partene nå har kommet til enighet om at transaksjonene skal behandles på generalforsamling. Aker, staten og svenske Saab og Investor, er enige om å stemme for transaksjonene.

Brustad fikk rapporten fra storbanken UBS på fredag, og har brukt helgen på å gå gjennom funnene. Hun var også i kontakt med Aker og Saab, og de tre partene kom til enighet om en løsning.

**Les også:

Røkke får viljen sin**

Rimelig pris

Rapporten konkluderer med at prisen var innenfor det som er rimelig, og at Aker i transaksjonsprosessen har holdt seg innenfor aksjonæravtalen. UBS-rapporten er dermed på linje med den tidligere gjennomgangen fra DnB NOR.

— Jeg har sagt at det er viktig å få klarhet i om prisen er sagt riktig, og vi har nå fått en uavhengig gjennomgang av dette, sa Brustad på en pressekonferanse mandag.

— Det andre som var viktig for oss var at en slik sak skal tas opp til behandling på generalforsamling slik at hele aksjonærfellesskapet får anledning til å ta stilling til den. Det får vi nå, sa hun.

Avviser nederlag

Brustad avviser at saken er et nederlag for regjeringen. Hun vil heller ikke ta selvkritikk for å ha gått for hardt ut mot Aker og Kjell Inge Røkke.

— Jeg har ikke hatt noe grunnlag for å si at prisen på selskapene skulle vært lavere, og har ikke sagt noe om dette. Det som var viktig for oss var å få en uavhengig gjennomgang av prising, sa Brustad.

Hun understreker at det som hele tiden har vært sentralt for staten som eier, er at slike saker skal behandles på generalforsamling, og at hun har fått gjennomslag for dette kravet. Aksjonæravtalen skal nå endres til også å omfatte transaksjoner med datterselskaper for å unngå en lignende situasjon i framtiden.

- Svekket

Næringsministeren står svekket tilbake etter enigheten om Aker-transaksjonene, mener næringspolitisk talsmann Øyvind Korsberg i Frp.

Enigheten mellom eierne i Aker Holding er konstruert utelukkende for at Brustad ikke skal tape ansikt, mener Korsberg.

– Hun fremstår som en svekket næringsminister når hun gleder seg over en generalforsamling der hun er tvunget til å stemme for hele transaksjonen, sier han.

Korsberg understreker at Frp er fornøyd med at den betente konflikten mellom eierne i Aker Holding har fått en løsning.

– Regjeringens håndtering av saken har vært uryddig. Opp som en løve og ned som en skinnfell er en god beskrivelse av Brustads rolle i Aker-saken, sier han.

– Regjeringen har kapitulert Regjeringen har kapitulert fullstendig for Kjell Inge Røkke, mener næringspolitisk talsmann Ingebrigt S. Sørfonn i Kristelig Folkeparti.

Sørfonn mener generalforsamlingen som skal behandle de omstridte Aker-transaksjonene kun vil ha rent symbolsk verdi, fordi staten uansett kommer til å stemme for transaksjonene til de opprinnelige vilkårene.

– Statsråd Brustad har tidligere vært opprørt over Røkke og anklaget Aker for å opptre uryddig. Nå er tydeligvis alt i orden. Det er ganske utrolig, sier Sørfonn.

KrF var imot at staten kjøpte seg opp i det daværende Aker Kværner i 2007. Nå mener Sørfonn at Brustad har gitt partiet rett i kritikken når hun erkjenner at aksjonæravtalen som ble inngått, har huller som må tettes.

– Brustad erkjenner nå indirekte at statsråd Dag Terje Andersen (Ap) gjorde en slett jobb da han inngikk avtalen, og statsråd Brustad har på sin side vært altfor passiv i oppfølgingen av den. Nå har statsrådene Andersen og Brustad mye å svare for i kontroll- og konstitusjonskomiteen i Stortinget, sier Sørfonn. (©NTB)

**Les Hilde Sandviks kommentar:

Brustadbuing**

**Les tidligere BT-leder:

Bondefanget av Røkke**

FORNØYD: Næringsminister Sylvia Brustad
Scanpix