-Når jeg hører Kjell Inge Røkkes reaksjon, ser jeg at jeg kanskje kunne ordlagt meg på en annen måte, sa nærings— og handelsminister Sylvia Brustad (Ap) onsdag kveld.

I dagene etter de omstridte Aker-transaksjonene sa Brustad blant annet at hun var forbanna og irritert, og karakteriserte prosessen som uryddig. Røkke tente tydeligvis på alle pluggene. Onsdag gjorde han narr av Brustads opptreden, og ikke minst dialekten hennes, da han la fram sin versjon av saken.

Brustad tror ikke utfallene fra begge sider vil skade den videre dialogen.

– Dette skal vi nok greie, sier hun.

Les mer om Aker-konflikten her

Hermet etter Brustad

I løpet av den flere timer lange pressekonferansen gikk Røkke ut mot statens styremedlem i Aker, Berit Kjøll, han kom med stikk mot pressen og hermet etter næringsminister Sylvia Brustads dialekt da han redegjorde for sitt syn og sine følelser rundt Aker-saken onsdag.

Blant annet kom han med flengende kritikk av hvordan Brustad har håndtert Aker-saken.

– «Je» er forbanna, hermet Røkke, og sa han har problemer med å forholde seg til en næringsminister som sier «je er forbanna».

– Næringsministeren agerer som hun er administrasjon, generalforsamling og styre i Aker Solutions, fortsatte han.

Røkke-ros

Brustad svarer med å rose Røkke for å være opptatt av å finne en løsning på Aker-striden.

– Det er positivt at Kjell Inge Røkke er opptatt av å finne en løsning. Det er vi også opptatt av, for å sikre arbeidsplasser og kompetanse i Norge. Derfor er det viktig at vi nå får gjennomført den uavhengige gjennomgangen av transaksjonene, sier hun.

– Staten og Aker er uenige om framgangsmåten og hva som har skjedd, men nå er det viktig at vi konsentrer oss om å finne en løsning. Vi gikk inn i Aker for å sikre norske arbeidsplasser, nasjonalt eierskap og norsk kompetanse og teknologi, legger hun til.

– I grenseland

Det gamle industrilokalet Månefisken ved Akerselva var fullstappet av pressefolk da Røkke ankom sin egen pressekonferanse, 20 minutter for sent.

De siste ukene har det stormet rundt det delvis statseide Aker Solutions’ kjøp av flere datterselskaper i Aker. De fleste har hatt meninger om transaksjonene, men fram til onsdag har Røkke selv forholdt seg taus.

Etter å ha bedt fotografene sette seg ned, innledet Aker-toppen pressekonferansen på en følelsesladet måte:

– De siste ukers oppmerksomhet er i grenseland for hva jeg takler som person, både fysisk og psykisk, sa Røkke.

– Veien til helvete

– Til alle som står meg nær, beklager jeg presset som de alle er blitt utsatt for, sa Røkke videre, og henviste til venner, familie, forretningsfolk og andre som står Aker nær.

Han la til at «ofte er veien til helvete brulagt med gode intensjoner».

Deretter gikk han detaljert inn i Akers industrielle strategier.

– Denne gjennomgangen vil kjede dere, for den er industriell og framtidsrettet, sa Røkke og tok fatt på en gjennomarbeidet forklaring av Aker-systemet.

Under presentasjonen pustet Røkke dypt og sukket regelmessig, og kom til slutt med nok et følelsesladd utbrudd.

Provosert

– Jeg håper jeg kjeder dere noe jævlig, sa milliardæren.

Deretter sparket han til journalister og analytikere som har omtalt Aker Solutions som et søppelselskap.

– Det er en jævla provokasjon når noen kaller disse bedriftene med et ord som begynner på s. Det er en hån mot menneskene som er blitt håndplukket til å utvikle morgendagens løsninger, sa Røkke.

Konserndirektør Geir Arne Drangeid varslet i forkant av pressekonferansen at Røkke avslutningsvis også ville snakke om hvordan han har opplevd det massive mediekjøret de siste ukene. (©NTB)

Diskutér Aker-konflikten her.

ANGRER: Sylvia Brustad.
Scanpix