• Men jeg kastet de fleste sedlene, sier mann (36) tiltalt for pengefalsk.

bt.no skrev om falskmyntnersaken i begynnelsen av desember.

Opprullingen startet med at en mannlig bekjent av 36-åringen brukte en falsk 500-lapp på Esso-stasjonen i Skjold-skiftet. Det skjedde i januar i fjor. Politiet fikk kloa i denne mannen.

Razzia

Derfra snuste etterforskerne seg frem til 36-åringen. I mars 2011 slo de til mot hjemmet hans. Der fant de en liten «pengefabrikk».

Politiets arbeid munnet ut i at 36-åringen ble tiltalt for å ha laget minst 152 falske 500-lapper.

Den bekjente, en mann i 40-årene, er tiltalt for å ha brukt en av de falske 500-lappene på Esso.

Begge mennene måtte også svare for noen mindre narkotikasaker.

Skulle bare leke seg

I retten mandag forklarte 36-åringen at han egentlig bare ville se hvor bra kopier han kunne lage.

Men etter hvert ble han, ifølge dommernes referat, «fristet av muligheten for å bruke sedlene som betalingsmiddel i miljøet.»

36-åringen forklarte, og blir trodd på, at han brukte syv sedler, blant annet til et kjøp av amfetamin — og at han ga bort 15 sedler til andre i miljøet.

— De resterende sedlene ble i all hovedsak kastet som ubrukelige, skriver tingrettsdommerne.

Narkoselger avslørte

Den andre tiltalte sa i retten at 36-åringen ga ham 2500 kroner til kjøp av amfetamin. Han svidde av 2000 kroner på dette og ga stoffet til 36-åringen.

Men selgeren oppdaget bløffen og krevde ekte pengevare. Kjøperen fikk tilbake de falske sedlene - og endte altså opp med å bruke én av dem på Esso-stasjonen i Skjold-skiftet.

På vei i jobb

I tingrettens dom slipper 36-åringen unna fengsel. Men han får en relativt lang, betinget fengselstraff: Tre år og to måneder, med to års prøvetid.

Grunnen til at han ikke havner bak murene, i hvert fall ikke i denne omgang, er blant annet at saken er blitt gammel. I tillegg påpeker retten at han er på vei ut i arbeid gjennom et NAV-tiltak.

36-åringens bekjente fikk en straff på syv måneders fengsel, der 90 dager er betinget. For hans del er dommen en fellesstraff, der han også må gjøre opp for tidligere synder.