— De nye eierne har ingen planer om nedbemanning eller endring av lokalisering av hovedkontor. Norskekysten kan ikke flyttes, sa neststyreleder Helene Jebser Anker i Hurtigruten under en pressekonferanse onsdag.

I går morges sendte Hurtigruten ut en børsmelding om at styret enstemmig anbefaler aksjonærene å godta et bud på hele rederiet fra selskapet Silk Bidco AS.

Budet verdsetter hele Hurtigruten til 5,5 milliarder kroner.

Betaler langt over kursen

Bak byderselskapet Silk Bidco står styremedlem Petter A. Stordalen, styreleder Trygve Hegnar og investeringsfondet TDR Capital LLP.

Mens Hegnar og Stordalen vil eie fem prosent hver, vil det britiske investeringsfondet kontrollere 90 prosent av Hurtigruten dersom oppkjøpet gjennomføres.

— Dette er seriøse, flinke, erfarne investorer som vet hva de gjør. De mener og tror at Hurtigruten er et fantastisk produkt, sa Trygve Hegnar under en pressekonferanse onsdag.

- Vi har et samfunnsansvar

Hegnar sa at han hadde fått en rekke spørsmål om den nye eierkonstellasjonen ville medføre endringer i driften av Hurtigruten. Det avviste han.

— Hurtigruten fortsetter akkurat som før. Vi har et samfunnsansvar som vi ivaretar og fortsatt vil ivareta, sier Hegnar.

Trygve Hegnar eide tidligere 33 prosent av Hurtigruten. Som følge av nedsalget, skal han ifølge nettstedet hegnar.no sitte igjen med en gevinst på en halv milliard kroner.

En svært entusiastisk Petter Stordalen tok også ordet under pressekonferansen. Han skisserte imidlertid at det ville bli endringer for selskapet.

— Hegnar og jeg er begge enige i at reiselivet er den nye soloppgangsnæringen for Norge. Der er Hurtigruten helt sentral, men den må som alle andre næringer fornyes, sier Stordalen.

Snakket om Antarktis

Hotellkongen Stordalen mener det ligger et stort potensial for Hurtigruten i det han omtaler som "explorer-segmentet". Han viste til både Grønland, Svalbard og Antarktis.

— Jeg har vært på Antarktis, og det var "breath taking". Vi har også kjørt skuter og sett isbjørn på Svalbard. Det er dette vi skal selge fremover. Men det krever at du må satse, sier Stordalen.

Inhabile styremedlemmer

Oppkjøpstilbudet er på sju kroner pr. aksje, noe som gir en premie på 55,9 prosent i forhold til siste omsetningskurs for Hurtigruten-aksjen.

Det er satt visse forbehold for at kjøpet vil bli gjennomført.

Ettersom deler av styret er på kjøpersiden, er det de resterende, habile, styremedlemmene som har anbefalt oppkjøpet.

- Vil utnytte potensialet

Neststyreleder Helene Jebser Anker mener Silk Bidco vil kunne videreføre selskapets vekststrategi.

— Hurtigruten er et veldrevet selskap med betydelig potensial. Vi tror at dette potensialet vil bli oppnådd raskere og mer effektivt med Silk Bidco om bord, sier hun.

— Under det potensielle nye eierskapet vil selskapet dra nytte av erfarne investeringspartnere som med sitt engasjement, gode resultater og sitt langsiktige perspektiv vil kunne innebære sterk støtte for å oppnå selskapets fulle potensial og langsiktige ambisjoner, sier konsernsjef Daniel Skjeldam, ifølge en børsmelding.