Brannslukkingsskum har gitt bedriften en internasjonal suksess som Bergens Næringsråd og Hordaland fylkeskommune belønner med prisen «Villsauen 2012» under arrangementet «Bedriftsiaden» i Grieghallen i dag. Grunnlegger og medeier Jan Solberg vil ikke hvile på laurbærene.

— Vi skal være en av de største i verden innen denne nisjen, sier han.

Solberg Scandinavian er et eksempel på en vinnerbedrift som har bygget seg opp utenfor rampelyset, sa leder for Bergens Næringsråd, Marit Warncke, da hun delte ut prisen i dag.

Bedriften ble etablert på 60-tallet, flyttet etter hvert fra Bergen til Radøy, og har i dag en omsetning på 65 millioner kroner og 35 ansatte. Åtte ansatte holder til på Radøy, blant dem to ansatte i forsknings- og utviklingsavdelingen.

Det spesielle med Radøy-bedriftens skum er rask nedbrytingstid stoffene i skummet sammenlignet med skumtyper som tidligere dominerte markedet. Mens enkelte kjemikalier i tradisjonelle skumtyper er giftige og kan blir værende i naturen i 1000 år, bruker Solberg Scandinavian flere naturlige stoffer og råvarer, som brytes ned innen 28 dager ifølge Jan Solberg.

Selskapet leverer blant annet skum til anlegg på norsk sokkel, flyplasser i Europa og Australia. I fjor solgte Solberg 75 prosent av aksjene i selskapet til det amerikanske industriselskapet Amerex, blant annet for å vinne innpass på det amerikanske markedet. Ingen av partene vil opplyse prisen.