Politiadvokat Arne Fjellstad ved utlendingsseksjonen i Hordaland politidistrikt forteller om kontrollen som politiet gjorde for noen dager siden.

— Dette var en spisset kontroll mot en enkeltrestaurant på bakgrunn av informasjon vi satt på. Vi sjekket tre personer som arbeidet der. To av dem kunne ikke fremvise arbeidstillatelse og ble pågrepet. Fredag ble de transport tilbake til et europeisk land de har oppholdstillatelse i, sier Fjeldstad.

- 12.000 i måneden

Etter det BT forstår skal de to personene være av asiatisk opprinnelse. Fjeldstad forteller at eieren av restauranten vedtok en bot på 10.000 kroner.

— Vi kunne bevise at det var brukt ulovlig utenlandsk arbeidskraft i en dag. Derfor ble boten på denne størrelsen, forklarer Fjeldstad.

Han forteller at de to som ble pågrepet skal ha hatt avtale om å tjene 12.000 kroner i måneden.

— Det skal også ha vært avtale om kost og losji, sier Fjeldstad.

I restaurantbygget var det laget til plass for soverom, ifølge politiadvokaten.

— Tilbakemeldingene jeg har fått tyder på at boforholdene var greie, forteller Fjellstad.

Han ønsker ikke å si når kontrollen var, utover at politiet aksjonerte «i midten av uken». Restaurantens navn ønsker han heller ikke å gå ut med.

- Trodde de hadde lov

BT har vært i kontakt med restauranteieren. Han forteller at han søkte etter arbeidskraft, og to personer med opphold i Spania søkte om jobb.

— De var her kort tid for å vise at de kunne faget, men så kom politiet. Jeg trodde at de hadde lov til å arbeide når de hadde opphold i Spania, sier restauranteieren.

- Hvorfor vedtok du boten?

— Fordi politiet sa jeg hadde gjort noe ulovlig. Jeg må konsentrere meg om å servere gjestene god mat, og har ikke tid eller penger til å hyre en dyr advokat og gå i retten, svarer mannen.

Han avviser at det var inngått arbeidsavtale med de to om 12.000 kroner i måneden pluss kost og losji.

- Overetablering

— Ikke overraskende i det hele tatt, sier fagforeningsmann Djevat Hisenaj.

Han leder Fellesforbundet avdeling 266 Hordaland Hotell og Restaurant og hadde ikke hørt om saken da BT ringte.

— Men vi vet dette skjer. Det er overetablering i bransjen, og byen er ikke stor nok til å ha så mange restauranter. De tradisjonsrike stedene driver seriøst, så er det noen som forsøker seg, men går konkurs. Til slutt har vi de useriøse som undergraver hele bransjen, sier Hisenaj.