Les også:

— Jeg håper noen i departementet forklarer ham at det er nødvendig med et klart sett av regler for navnsettingen av feltene på sokkelen, sier oljedirektør Bente Nyland til Teknisk Ukeblads nettsted.

Olje- og energiminister Ola Borten Moe var knapt varm i statsrådstrøya da han i april gikk ut og sa han ville ha slutt på Brødrene Grimm- og Harry Potter-navn på norske oljefelt.

Han ville endre regelverket for navnesetting, og ønsket å ha inn store, norske historiske navn. Samtidig foreslo han at Statoils store Skrugard-funn skulle omdøpes til Sverdrup, etter parlamentarismens far, med fornavnet Johan.

Men Sverdrup står ikke på listen over forhåndsgodkjente navn for norske oljefelt. Dessuten er det allerede brukt flere steder i arktiske farvann – men da oppkalt etter polarfareren Otto Sverdrup.

  • Det er viktig å ha navn som ikke kan misforstås i en beredskapssituasjon. Derfor må de ikke ha vært brukt før. Det har jo navnene til polarheltene. Alt fra båter, fjell og fly er blitt oppkalt etter dem, sier Nyland til tu.no.

Hun understreker at det aldri har vært aktuelt å bruke navn fra Harry Potter, som Borten Moe viste til.

— Det brukes mange rare arbeidsnavn på prospektene; alt fra Donald Duck, Star Wars-figurer, fotballspillere og poplåter. Men de blir ikke godkjent dersom det blir utbygging. Det skal kun være norske og unike navn på feltene, sier Nyland.

Hun mener det må ha skjedd en glipp ved at et felt heter Goliat.

  • Jeg skjønner ikke helt hva som har skjedd når det gjelder Goliat. Navnet skulle ikke vært godkjent, mener hun.

Det var i sin tid heller ikke aktuelt å godkjenne et navn som «Hjemmebrent» på den norske delen av det britiske Brent-feltet, selv om vittige tunger syntes det var passende.

Informasjonssjef Eldbjørg Vaage Melberg i Oljedirektoratet opplyser at Olje- og energidepartementet ikke har noen formell rolle i godkjennelsen av navn på norske olje- og gassfelt.

  • Oljedirektoratet utarbeidet i sin tid i samarbeid med Språkrådet en liste over forhåndsgodkjente navn til bruk på sokkelen. Man kan altså ikke bare ta navn ut av luften. Vi må ha regler alle kan forholde seg til, sier Melberg.

Hun tilføyer at det er mulig å søke om navn som ikke står på listen, og at Oljedirektoratet og Språkrådet så vurderer om disse kan godkjennes.

Hittil er det stort sett navn fra eventyr og den norrøne gudeverden som har stått på den forhåndsgodkjente listen. Etter hvert som stadig nye felt bygges ut, er imidlertid denne listen begynt å tømmes.

Derfor er det planlagt et møte i juni mellom Oljedirektoratet og Språkrådet, der man skal diskutere en utvidelse av listen.

  • Da vil det også være naturlig å vurdere ønsket fra statsråden om at man inkluderer viktige navn fra norsk historie, sier Melberg.

Statoil har altså valgt Skrugard på sitt nye, store funn i Barentshavet. Dette står heller ikke på den forhåndsgodkjente listen.

  • Skrugard betyr pakkis, og jeg tror det vil kunne godkjennes hvis Statoil søker om det – selv om det er enkelte engelskmenn som flirer av det når de forsøker å uttale det, sier Melberg.

Fliring ble det også da enkelte begynte å antyde at neste navneforslag fra olje- og energiministeren ville bli Borten, etter hans bestefar, statsminister Per Borten.

Oljedirektør Bente Nyland håper noen forklarer ministeren at det er nødvendig med et klart sett regler for navnepolitikken.
Junge, Heiko/Scanpix