Hvor stor renteøkningen for norske kunder kommer til å bli, er avhengig av hvordan situasjonen internasjonalt utvikler seg, men bankene varsler nå at kundene må ta regningen, skriver Dagens Næringsliv.

Kundene må betale

— Den internasjonale uroen vil over tid slå ut i norsk kunderente. Kostnadene våre vil øke, men hvor stor renteøkningen blir for kundene er umulig å si nå, sier finansdirektør Bjørn Erik Næss i DnB NOR.

Gjeldssituasjonen i Europa har gjort at renten som bankene selv låner penger til i Europa har økt med 0,25 prosent de siste dagene. Får vi den samme renteoppgangen i Norge, må norske bankkunder betale kostnadene.

- Sammenheng

— Det er en tett sammenheng mellom rentene som er i markedet, og rentene norske bankkunder må betale, bekrefter administrerende direktør i Nordea, Gunn Wærsted.

Onsdag skal Norges Banks hovedstyre fastsette styringsrenten. Flere eksperter anbefaler Norges Bank å holde igjen på renteøkningen. Styringsrenten er i dag på 2,25 prosent etter at den ble hevet i mai.— Utviklingen gjør det mindre sannsynlig at Norges Bank hever renten, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets til avisen.