Også Oslo Børs startet dagen i pluss, opp over én prosent etter en halvtimes handel.

Londons FTSE 100-indeks hoppet 2,22 prosent til 5.118,29 poeng, mens Frankfurt-børsens Dax-indeks steg 2,81 prosent, til 5.771,21 poeng.

I Paris steg CAC 40-indeksen med 87,52 poeng til 3.090,15 poeng. I Spania steg de ledende aksjene med over 3 prosent i de første minuttene etter åpningstid, og vant dermed tilbake noe av de 17,51 prosentene tapt på de siste åtte dagene.

Også i Sveits og Italia steg aksjene i verdi.

Onsdagen var preget av kraftig nedgang på børsene både i Europa og USA.

Natt til torsdag startet også de asiatiske børsene på en nedtur, men rettet opp fallet noe før stengetid, etter at det ble spådd bedre fremtidsutsikter for amerikanske aksjer.

Oljesmurt

Børsen i Oslo får solid drahjelp fra oljeprisen, som fortsetter å stige. Ett fat nordsjøolje ble i morgentimene torsdag omsatt for 107,3 dollar fatet, en oppgang på over 3 dollar fra onsdag kveld.

Amerikansk lettolje ble omsatt for 84,2 dollar, opp 4 dollar.

Etter knappe fem minutters handel hadde Statoil-aksjen klatret drøye 2,5 prosent, mens Yara var opp nærmere 3 prosent.

Undervannsentreprenørene Seadrill (+1,8) og Subsea 7 (+3,9) nøt også godt av en stigende oljepris.

Opp og ned

Også onsdag hadde Oslo Børs en sterk åpning. I formiddagstimene var handelen preget av internasjonal børsoptimisme som startet etter de kraftige fallene både i norske og internasjonale markeder mandag.

Men mot slutten av handelen ble tallene røde. Mens rykter om nedgradering av Frankrikes kredittverdighet florerte, stupte aksjekursene i Europa. Hovedindeksen på Oslo Børs endte onsdag ned over 1 prosent.