Det er nå økt frykt for at gjeldskrisen i Hellas sprer seg til Italia og Spania. Frykten har sendt rentene på Italias og Spanias lån til rekordhøyder, og aksjekursene raser. Børsen i Milano falt over 4 prosent kort tid etter at den åpnet.

Europeiske aksjer falt tirsdag morgen over 3 prosent og har nå falt over 10 prosent i løpet av de siste sju dagene.

— Nytt kapittel

— Vi er nå i den hittil mest alvorlige fasen av denne krisen. En nytt kapittel i gjeldsdramaet er åpnet, og det er svært urovekkende med tanke på størrelsen på de italienske markedene, sier Nicholas Spiro i Spiro Sovereign Strategy til Financial Times.

Hovedsak på EUs finansministermøte i Brussel tirsdag er de såkalte stresstestene av 91 europeiske banker som legges fram fredag. Men den siste dramatiske utviklingen i gjeldskrisen kommer trolig til å dominere samtalene.

De italienske bankene Unicredit og Intesa Sanpaolo falt tirsdag henholdsvis 7 prosent og 5,6 prosent.

På børsen i Frankfurt falt også kursene på banker og forsikringsselskaper betydelig. Deutsche Banks aksjer falt 5,44 prosent, mens Commerzbank gikk ned 4,39. Forsikringsgiganten Allianz gikk ned 3,54 prosent.

Synker i Oslo

Også i Oslo faller børsen tirsdag morgen, om enn ikke like kraftig som andre børser i Europa. Hovedindeksen falt 2,20 prosent til 407 poeng like etter åpning.

Til tross for sterke kvartalstall, falt DnB NORs aksjer, i takt med resten av bankene i Europa på grunn av gjeldsfrykten i eurosonen.

Aksjekursen sank med 2,77 prosent like etter børsåpning. Sevan Marine, som sliter med enorme økonomiske problemer, falt hele 10,42 prosent.Så å si alle de store selskapene på børsen måtte tåle nedgang tirsdag: Statoil (-1,56), Norsk Hydro (-2,36), Yara (-2,03) og Orkla (-1,67) var blant dem.Blant de få som kan notere oppgang er Aker Seafoods (+4,17), DNO international (+2,33), som melder om store oljereserver i Kurdistan i Nord-Irak, og nynoterte Kværner (+1,09).

Nordsjøoljen omsetter tirsdag formiddag for nesten 116 dollar fatet, og amerikansk lettolje for snaut 94 dollar fatet.