De fleste børsene i Asia starter torsdagen med fall i aksjekursene — med et lite unntak av Shanghai, som opplever en forsiktig oppgang. Det betyr at trenden fra de siste dagene fortsetter. Slik er situasjonen klokken ca. 07:30

  • Tokyo-børsen holder stengt i dag på grunn av offentlig fridag
  • Hangseng-indeksen i Hongkong: Nedgang på 1,88 prosent
  • CSI 300-indeksen i Shanghai: Oppgang på 0,64
  • KOSPI-indeksen i Seoul: Nedgang på 1,65 prosent
  • S&P-indeksen i Australia er ned 0,32 prosent I tillegg har også euroen blitt svekket mot flere asiatiske valutaer.

Lys avslutning i USA

I USA hentet markedet seg noe inn igjen etter et kraftig fall tidligere i uken.

  • Dow Jones-indeksen endte med en oppgang på 1,53 prosent
  • S&P 500-indeksen gikk opp 1,61 prosent
  • Nasdaq-indeksen endte opp 1,27 prosent

Eurokrisen årsaken

Som tidligere i uken er det frykten for den uavklarte situasjonen i eurosonen som gjør investorene nervøse.

I går møtte Hellas' statsminister Giorgos Papandreou den tyske forbundskansleren Angela Merkel og Frankrikes president Nicolas Sarkozy til et ekstraordinært krisemøte i forkant av G20-toppmøtet i Cannes, som starter i dag.

Der ble det klart at den greske statsministeren fremdeles står fast på den kontroversielle beslutningen om å avholde en folkeavstemning om implementeringen av EUs kriseplan. Samtidig gjorde IMF-sjef Christine Lagarde det klart at det ikke ville bli utbetalt internasjonal økonomisk krisehjelp før landet hadde gjennomført folkeavstemningen, noe som trolig ikke kan skje tidligst før i begynnelsen av desember.

Tror på rentekutt i dag

Hellas skulle fått utbetalt åtte milliarder euro i krisehjelp i november, og det er nå en stadig større frykt for at landet i praksis vil gå konkurs før folkeavstemningen blir gjennomført.

Krisen i eurosonen vil bli et sentralt tema på G20-møtet i dag og i morgen, hvor både USAs president Barack Obama og Kinas president Hu Jintao deltar.

Det skal også avholdes rentemøte i den europeiske sentralbanken (ECB) i dag.

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 sa i går til Aftenposten.no at hun forventet et rentekutt på et halvt prosentpoeng - for å redusere presset på flere av de allerede hardt pressede eurolandene.