Les også:

Bønnen gikk til medier og finansfolk som han mener tar motet fra grekerne og skygger for løsningene.

— Vi lever i en spesiell tid der alle detaljer om gresk økonomi blir blåst opp i mediene. Og alle er blitt eksperter og spår om hva som vil skje, sier Papandreou fredag.

  • Vi har en kamp å utkjempe, la oss ikke gjøre det verre, la han til.

Sammen med Jens Stoltenberg deltok han på en konferanse der ledende sosialdemokrater fra hele Europa diskuterer løsninger på den økonomiske krisen.

Fra sin norske kollega, som styrer et land i økonomisk opptur, fikk han en klapp på skulderen:

— Jeg vil gi anerkjennelse til det Papandreou gjør i Hellas, ved å ta ansvar for å løse de økonomiske problemene. Han viser lederskap, og jeg ønsker ham lykke til, sa Stoltenberg.

Papandreou advarte mot jakt på syndebukker. I stedet bør Europa jakte på løsninger i fellesskap, mener han.

Kommentatorer stiller spørsmål ved om Hellas blir nødt til å be om mer hjelp enn landet allerede har fått gjennom EU og IMF. Tross positive nyheter om en liten vekst i første kvartal, er framtidsutsiktene nokså dystre. EUs beregning er at landets økonomi vil krympe med 3,5 prosent i løpet av året.

Samtidig kritiseres landet for ikke å overholde lånebetingelsene for krisehjelpen de fikk i fjor.

Greske regjeringskilder sier långiverne er bekymret for at målene ikke vil bli nådd og ønsker større kutt i statsbudsjettene. Men mange grekere synes at den medisinen de alt er tildelt, er bitter nok.

Onsdag brøt det ut gatekamper da greske fagforeninger protesterte mot privatisering av statlige foretak og eiendommer.

Papandreou mener de kan klare oppgaven med å redusere budsjettunderskuddet og håndtere gjelden sin.

  • Vi er i rute, hevdet han, og viste til både reformer, budsjettkutt og positive eksporttall.

Har krympet i år

Gresk økonomi vokste med 0,8 prosent i årets første kvartal sammenlignet med kvartalet før, ifølge greske tall. EU varsler imidlertid nedtur resten av året, og den vil bli verre enn ventet.

Til tross for oppturen i årets tre første måneder, har gresk økonomi krympet med hele 4,8 prosent de siste tolv månedene, ifølge tall som ble lagt fram i Aten fredag.

Og EUs beregninger for resten av året er heller ikke lystige. De viser at Hellas’ økonomi kommer til å krympe med 3,5 prosent i 2011, noe som er mer enn hva eksperter har spådd tidligere. Budsjettunderskuddet vil ifølge de samme beregningene stige til 9,5 prosent av BNP, ifølge EUs statistiske byrå, Eurostat.

Visestatsminister Eamon Gilmore fra Irland, et annet land som har måttet søke krisehjelp, var også på konferansen fredag. Også han mener at den ganske ferske regjeringskoalisjonen han er med i vil klare å få landet ut av krisen.

Stoltenberg vedgikk at det er mange ulikheter mellom landene.

  • Jeg er tilbakeholden med å gi generelle råd, sa han til sine politikerkolleger, men la til at staten kan påvirke etterspørselen og dermed bidra til vekst i trange tider. – Men når oppturen kommer må man redusere det offentlige forbruket, sa Stoltenberg og viste til det reviderte norske nasjonalbudsjettet som ble lagt fram samme dag, og hvor oljepengebruken strammes inn.
  • Det kan være vanskelig å få støtte for dette, påpekte han.

Da Papandreou og Stoltenberg hadde tosidige samtaler var det andre temaer som sto på dagsordenen. Norges kampfly til NATO-operasjonen mot Libya er stasjonert i Hellas. Begge statsministre understreket at det kun finnes en politisk løsning på krisen.

De to diskuterte også et samarbeid om gasstransport, og Stoltenberg uttrykte håp om at Hellas en dag vil finne gass- eller oljeforekomster så landet kan konkurrere med Norge på det europeiske gassmarkedet.

Enn så lenge må Papandreou forsøke å øke de inntektskildene landet alt har. Selv mener han den største utfordringen er å få det greske folk til å se lyset i enden av tunnelen:

  • Vi må få en ånd av håp og selvtillit. Vi gjennomfører smertefulle tiltak og mange føler smerten uten å se lyset. Derfor må jeg reise tilbake snart, selv om jeg gjerne skulle blitt lenger, avsluttet den greske statsministeren.