Frustrerte bønder fra Os, Fana og Åsane aksjonerte med traktorer i Bergen mandag morgen.

— Vi stengte trafikken i Kanalveien i en periode. Noen ble litt forbannet og irritert for at de kom sent på jobben, men stort sett var bilistene positive og hadde forståelse for aksjonen vår, sier fylkesleder Clara Hveem i Hordaland Bondelag til bt.no.

Trafikken mellom to rundkjøringer i Kanalveien på Minde ble stoppet, men bilistene ble sluppet gjennom i puljer når køene ble veldig store.

Aksjoner i hele Hordaland

— Dette er starten på markeringen etter bruddet i forhandlingen. Vi er misfornøyd med at tilbudet ikke er i tråd med målene i stortingsmeldingen. Vi finner ikke nok i forhandlingstilbudet til at det blir økningen i matproduksjonen fremover, sier Clara Hveem.

Hun forteller at det i morges var aksjoner flere steder i fylket.

I Rosendal i Kvinnherad aksjonerte de med traktorer, og satt fra seg en ku foran rådhuset. Les mer på husnesnett.no.

På Voss var det en markering foran kommunehuset. Parkeringsplassen ble okkupert av traktorer og det ble en appell.

Nye aksjoner i ettermiddag

I Knarvik i Lindås kommune blir det en traktoraksjon klokken 15.00 i ettermiddag.

På Stord blir det traktorkolonne i Leirvik fra klokken 14.30 i ettermiddag.

Det blir flere aksjoner ellers også i fylket, mellom annet i Kvam.

Varsler matproblemer

— Folk er veldig aksjonsvillige etter bruddet. Regjeringen klarerer ikke å følge opp sin egen langtidsmeldingen. Det må lønne seg å produsere mat i Norge. Dette er bare begynnelsen, vi kommer med flere aksjoner fremover. Folk må regne med at det blir problemer med å få norske landbruksprodukter i butikkene, sier Hveem.

- Hvilke matprodukter sikter du til?

— Det blir ferske landbruksprodukter folk kan få problemer med å få i butikken. Vi gjør dette også for forbrukerens ve og vel, sier Hveem.

Hva mener du om landbruksforhandlingene og bondeaksjonene?

KUAKSJON I ROSENDAL: Aksjonen er i hovudsak retta mot ordførar Synnøve Solbakken, som representant for det største regjeringspartiet, melder bondelaga i Uskedalen og Omvikdalen.
Kjetil Mehl, Omvikdalen Bondelag
MELKEAKSJON: Mandag morgen spylte bønder med traktorene sine ut melken på asfalten fremfor meierianlegget på Minde i Bergen.
Tore Henrik Øye