— Det er selvsagt trasig. Inntil for to-tre uker siden trodde vi at vi hadde en kjøper. Men da han trakk seg i siste liten, hadde vi ikke annet valg enn å stenge dørene, sier Olaf Åsebø (76).

Han og konen Karoline har i over femti år stått på for å skaffe bergenserne gode kjøttvarer, lekre silderetter og andre delikatesser. Sønnen Atle (50) begynte tidlig i butikken, og han overtok aksjene i familiebedriften tidlig på fjoråret. Sist uke var det slutt og konkursen et faktum.

Salget stagnerte

Siden 2005 har omsetningen stagnert og stort sett svinget mellom åtte og ni millioner kroner. Underskudd har vært regelen, men forholdsvis beskjedne inntil i fjor da resultat før skatt ble på minus trekvart million kroner.

— Vi har aldri tjent mye penger, men vi har levd godt av butikken. Det har vært en trygg og god arbeidsplass. Vi har hatt ansatte, men først og fremst er det oss to-tre i familien som har jobbet her, sier Olaf Åsebø.

Han vil ikke si så mye om følelser rundt konkursen. - Nei, det er jo bare en forretning.

Men han synes det er rart.

- Gode venner

— Vi har jo ingen kunder, bare gode venner. Vi har hatt mange faste, som har kommet igjen og igjen hver uke. Andre kjenner vi bare av utseende. Noen har handlet bare en gang eller to i året, gjerne ved juletider.

— Mange som blir skuffet nå?

— Det er i hvert fall mange som sier det, så det tror jeg nok.

- Best kjøtt fra Volda

Åsebø begynte i Baunen i 1958 da han kom fra Nordfjord for å få seg jobb. For rundt 25 år siden overtok han bedriften.

— En sånn forretning er avhengig av gode leverandører, og et langt liv har lært meg hvor de beste varene er å få. Selvsagt har det meste av kjøttet kommet fra Nortura. Men de beste spesialitetene har jeg fått fra produsenter i Volda, og kvalitetssilden måtte jeg til Haugesund for å hente.

Åsebø sier han stort sett har jobbet 60-70 timer uken hele sitt voksne liv. Han tror det blir stadig tøffere for alle som vil drive butikk.

— Det er et av de fysisk hardeste yrkene man kan ha i Norge. For små butikker er det heller ikke noen fordel å ligge i et senter, med lange åpningstider. Det koster. Vi har hatt åpent til ni hver kveld, og det er klart det er eierne det går ut over. Når publikum generelt ikke bryr seg om kvalitet, går det selvsagt også ut over forretninger som oss.

Første julaften med fri

— Hva skal dere gjøre nå?

— Min kone og jeg er begge 76, så vi har nok arbeid med å holde oss i live. Men sønnen vår, som ikke har helse til det høye tempoet og den innsatsen som må til, må ut på arbeidsmarkedet for å finne seg noe annet.

Åsebø synes selv det må være lov å pensjonere seg når man blir 76. Men han synes det er rart å venne seg til å ha fri. Rarest blir det nok til jul.

— Jeg tror ikke jeg har hatt fri noen julaftener før.

Baunen AS ble slått konkurs i Bergen tingrett sist onsdag. Advokat Per Christian Eriksen er bostyrer.

— Vi har ennå ikke oversikt over krav og verdier i boet. Baunen er en velrenommert butikk, og vi forsøker å selge den under ett, men så langt uten å lykkes, sier Eriksen.