Trond Spjelkavik og Henriette Blattmann solgte for 6 millioner kroner for et par uker siden — 1 million over takst. De er ikke alene om å gjøre det godt.

8 prosent nominell prisøkning for alle boliger er det samme som landsgjennomsnittet. Veksttakten i Bergensområdet er imidlertid fallende. Fra 2009 til 2010 økte prisene med 10 prosent, mens veksten det siste året altså er sunket til 8 prosent.

— De store byene har vært ledene både på prisvekst og antall solgte enheter, det er bare som forventet at de mindre tettbygde stedene nå kommer etter, derfor vi ser denne justeringen, sier leder i Norsk eiendomsmeglerforbund, Christian Dreyer, til bt.no.

Antallet solgte boliger i Bergen steg kraftig. I mai ble det solgt 595 enheter i Bergen mot 511 i samme periode i fjor. Det tilsvarer en økning på 16 prosent.

Prisendring pr. kvm April-Mai 2011 2010-2011
Alle boliger, Bergen: +1 % +8 %
Eneboliger, Bergen: +2 % +8 %
Leiligheter, Bergen: 0 % +9 %

* Kilde: NEF, EFF, FINN.no og Econ Pöyry

Festen over

Meglerbransjen hadde forventet at økt tilbud og renteheving fra Norges Bank ville svekke boligprisveksten allerede denne måneden.

— Vi ble noe overraskende over disse tallene, stort sett når antallet omsatte boliger øker så ser vi en utflating i prisbildet. Men nå tror vi at toppen er nådd. Tilbudet ligger an til å øke videre, samtidig som flere rentehevinger er ventet. Vi tror det meste av oppgangen er hentet ut for i år, sier Dreyer.

Leilighetspriser

Prisen på leiligheter i Bergen økte i snitt med 9 prosent. Prisveksten er lavest i Bergen sentrum, med 8 prosent, mens Laksevåg og Fyllingsdalen øker mest, med 10 prosent.

Imens øker prisene på eneboliger i Bergen og Hordaland mer enn landsgjennomsnittet. I Bergen var prisveksten på 8 prosent, mens veksten i Hordaland for øvrig var på 7 prosent.

Formidlingstiden på boliger i Bergen fortsetter også å falle. 17 dager tok det i gjennomsnitt å selge en bolig i Bergen. Det er tre dager færre enn i april og i tilsvarende periode i 2010.