Januarprisene i det norske boligmarkedet viser at veksten i markedet fortsetter i et svakere tempo enn før.

Kvadratmeterprisene er høyere i januar enn i desember, men dersom de justeres for det som er vanlig vekst på nyåret har prisene i januar også utviklet seg negativt i forhold til desembernivået.

— For oss er markedet i januar positivt, fordi kjøperne er tilbake og prisutviklingen er bedre enn det man trodde. I høst snakket bransjen om at psykologien styrte markedet. Men januar viser at trass i en usikker utvikling, har ikke kjøperne latt seg skremme, sier regiondirektør Martin Raknes i Eiendomsmegler Vest.

Han mener januartallene også tilsier at de som snakket om et større fall i boligmarkedet ikke vil få rett.

- Hva tror du om prisene for året som helhet?

— De vil ikke øke så mye som vi har sett tidligere år. Det blir ofte skapt et bilde av meglere som vil ha priser som vokser i rakettfart. Det er ikke det viktigste for vår bransje. Det vesentlige både for oss og ikke minst de som skal kjøpe og selge i eiendomsmarkedet, er at det er en viss trygghet gjennom forutsigbare markedsforhold, sier Martin Raknes.

Svakere enn før

— Prisutviklingen er en av de svakere januarmånedene vi har hatt. Men tallene er bedre enn vi hadde i våre prognoser. Tatt i betraktning at det er så mange boliger i markedet er utviklingen positiv, sier adminstrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendomsmeglerforetakenes Forening.

Steg i Bergen

Målt i forhold til samme måned i fjor er prisene falt med en prosent. Det er en motsatt utvikling av virkeligheten de siste årene. Fra januar 2012 til januar 2013 økte prisene med 8,5 prosent.

Svakest har prisutviklingen vært i hovedstaden. I Bergen er prisene steget med 0,8 prosent fra januar i fjor. Veksten fra 2012 til 2013 var i samme periode ove4r syv prosent.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for alle boliger i Bergen er nå beregnet til 36119 kroner.

TROEN TILBAKE: Regiondirektør Martin Raknes i Eiendomsmegler Vest, mener boligomsetningen i januar viser at kjøperne ikke har latt seg skremme av prisfallet i høst.
TOR HØVIK