Fredag 15. juli troppet eiendomsinvestor Christian Fitjar Dahl (36) fra Stord opp på eiendomsinvestor Lars Inge Birkelands (37) kontor på Nikolaikirkealmenningen. Forholdet mellom kompanjongene hadde vært iskaldt i flere måneder.

Dahl ville ha betalt en omtvistet faktura på 137.034,29 kroner, eller refusert et ansvarlig lån på 165.000 kroner. Birkeland nektet. Begge er enige om at Dahl smekket skjermen på den bærbare PC-en over fingrene på Birkeland. Der stopper enigheten.

— Jeg blødde som en gris

— Dette var et overfall og utpressingsforsøk. Jeg satt og ble slått i hodet. Jeg vet ikke hvor mye han slo. Jeg blødde som en gris, løp ut av lokalet og ringte politiet. Jeg har fått trusler, som "pass deg" og "se deg godt for", på sms fra Dahl tidligere, sier Birkeland til BT.

Dahl har en helt annen versjon.

— Jeg slo aldri. Jeg reiste meg og stilte meg ved siden av kontorstolen hans, så klabbet han til meg i magen. Jeg tok tak i T-skjorten, som revnet og han falt og kakket hodet i pulten. Han ropte at dette skulle han bruke mot meg for alt det er verdt, sier Dahl. Sms-truslene avviser han som tull og oppspinn.

Basketaket endte med at Birkeland ble sendt på legevakten med kuttskader i hodet. Dahl satte seg i bilen og kjørte hjem mot Stord, mens han samtidig meldte seg for politiet. Begge er avhørt, og etter begjæring fra Birkeland ga politiet Dahl forbud om å oppsøke Birkeland. Politietterforsker Gunn Bachmann vil ikke uttale seg om saken og ansvarlig jurist er på ferie.

Tømte selskapet

Sent på høsten 2009 gikk de to tidligere Notar-meglerne, Erlend Innset og Lars Inge Birkeland, i kompaniskap med Dahl og hans kompanjong, Pål Aaserud. Også han med bakgrunn fra Notar. Sammen kjøpte de det tidligere Aker Elektro-bygget i Sagvåg på Stord for 7,25 millioner kroner. Ideen var å fylle bygget med leietakere, få opp verdien og selge med gevinst.

28. januar i fjor var handelen i boks, og selskapet Sunnhordland Næringshage ble stiftet. Gjennom Senator Holding eier Dahl og Aaserud 50 prosent, mens Birkeland og Innset eier 25 prosent hver gjennom egne selskaper, Solv og Ein.

Dahl ble daglig leder, og Birkeland styreleder. Bygget ble finansiert med 100.000 kroner i aksjekapital, 330.000 i lån fra eierne, en påstått selgerkreditt på en million kroner og resten som lån i Handelsbanken.

Birkeland nekter for at det er en selgerkreditt, og legger frem en låneavtale med selger, der han personlig garanterer for en million kroner.

— Måten han gjør dette på er ulovlig, sier Dahl.

Lenge så alt greit ut. Nye leietakere flyttet inn og leieinntektene økte.

- Soleklart ulovlig

Næringsbygget ble etter hvert solgt med en gevinst på 2,5 millioner kroner. Men samme dag som bygget ble betalt, førte Birkeland pengene over i Torsheim Holding, et selskap han eier sammen med partneren Erlend Innset.

Det ga de to andre aksjonærene granatsjokk. De ante ingenting om salget eller at Birkeland tømte selskapet bak deres rygg.

— Han har stukket av med pengene, ferdig arbeid. Han har underslått 2,5 millioner kroner, soleklart ulovlig. Vi er blitt rundlurt. Selskapet skylder penger til en rekke kreditorer og selskapet har ingen fri egenkapital som tillater uttak av denne type til nærstående, sier Dahl.

Dette avviser Birkeland.

— Jeg lånte de ut til Torsheim Holding til seks prosent rente. Jeg tømte selskapet helt likviditetsmessig 1. april 2011, sier Birkeland.

På dette tidspunktet hadde Dahl trukket seg som daglig leder. Som styreleder og enestyre satte Birkeland seg selv inn som daglig leder. At han ikke kontaktet kompanjongene om overføringen, begrunner han med at han ikke hadde tillit til dem og at han var enestyre.

- Hissig på salg

Før det omstridte salget i vår, hadde kompanjongene en annen kjøper, som var villig til å betale 15 millioner kroner for hele selskapet. Det ville gitt en gevinst på rundt 7,5 millioner kroner. Men finansieringen gikk i vasken.

I desember i fjor bestemte Dahl og Aaserud seg for at de ville kjøpe ut Birkeland og Innset.

— Vi så et stort potensial i å drifte bygget, mens Birkeland og Innset var hissige på å selge. Vi ble enige om å kjøpe deres aksjer, og verdien av eiendommen ble satt til ti millioner kroner. En forutsetning var full gjennomgang av økonomien i selskapet. Det var da vi oppdaget at Birkeland hadde brukt selskapets konto som sin egen lommebok. En revisorrapport konkluderer med ulovlige uttak og lån, mislighold av både gjeld og selgerkreditt. Alle pengene var tatt ut ulovlige. At Birkeland ikke tilbakebetalte selgerkreditten som avtalt, førte til at selger som var stor leietaker sa opp kontrakten og selskapet mistet 30 prosent av leieinntektene, sier Dahl.

Forstår frustrasjonen

Dahl og Aaserud hevet så kontrakten om kjøpet av aksjene. Da prøvde Birkeland og Innset seg med et dekningssalg av Dahls og Aaseruds aksjer for å sikre seg sin gevinst. Det ble det ikke noe av. I stedet solgte Birkeland næringsbygget for ti millioner kroner til Podlen AS, og førte altså gevinsten over på Torsheim Holding.

— Ja, jeg var løsningsorientert og lånte ut pengene til seks prosent rente. Det er en god investering for selskapet. Jeg har opptrådt forretningsmessig. Frustrasjonen til de andre eierne har jeg ingen problemer med å forstå, men jeg hadde mistet all tillit til Dahl og Aaserud. De hadde ikke finansiell evne til å kjøpe, sier Birkeland.

Han sier at han på denne måten blant annet sikrer at kommende skatt på gevinsten blir betalt. En annen grunn er at Birkeland sier han har krav mot Aaserud på 1,4 millioner kroner, fra et annet forretningsforhold.

Aaserud sier til BT at det overhodet ikke er noen sammenheng mellom kravet mot ham og Sunnhordland Næringshage. Han avviser også at kravet er så stort.

Gransking og politianmeldelse

Dahl og Aaserud krevde flere ekstraordinære generalforsamlinger og gikk til Nordhordland tingrett med krav om arrest. De fikk umiddelbart arrest i både Torsheim Holding og alle Birkelands konti. Det ble muntlige forhandlinger, men kjennelsen ble opprettholdt. Birkeland anket og Gulating lagmannsrett har sendt saken i retur til tingretten med begrunnelse om at kjennelsen må grunngis bedre. Samtidig ble arresten opphevet. Det er uvisst når saken kommer opp igjen.

— Det er bare tre mulige utfall av denne saken. Vi kjøper ut de to andre, de kjøper ut oss eller rettsapparatet må løse saken. Det paradoksale er at vi har tjent penger sammen. Det er jo en suksess. Jeg hadde aldri gått inn i dette om jeg hadde visst hvem jeg hadde med å gjøre. Jeg har problemer med å akseptere at Dahl tyr til vold, sier Birkeland.

Dahl er langt fra enig i at denne saken stopper med et av Birkelands tre mulige utfall.

— Vi fortsetter arrestsaken. Vi krever uavhengig gransking av Birkelands forvaltning av selskapets midler. Vi skal gå til erstatningskrav mot Birkeland, som har solgt næringsbygget bak vår rygg. Det ville vært fullt mulig å få en langt høyere pris, og hadde man solgt aksjene i stedet for bygget ville vi unngått skatt og gevinsten ville blitt høyere. Salget ble gjort fordi Birkeland desperat trengte penger til sitt og Innsets selskap Torsheim Holding. Vi skal også politianmelde Birkeland for underslag og bedrageri, sier Dahl.

Erlend Innset ønsker å kommentere saken.

-ULOVLIGE UTTAK: - Alle pengene var tatt ut ulovlige, sier Christian Fitjar Dahl.
TOR HØVIK
-UTTAKET ER LÅN: - Jeg har opptrådt forretningsmessig, sier Lars Inge Birkeland, som sier uttaket er et lån.
RUNE BERENTSEN