Lærerstudenten ved Høgskolen i Bergen (HiB) kom til en lapp i Bergenshallen torsdag som sa at eksamen var avlyst på grunn av streik.

— Vi aner ikke noe om hvilke konsekvenser dette får for oss som skal ut i arbeidslivet fra høsten, sier Siv H. Sandnes.

540 studenter ved Avdeling for lærerutdanning fikk ikke tatt sine planlagte eksamener torsdag og fredag. Årsaken er at fagforeningene Unio og Parat (YS) har tatt ut henholdsvis 151 og 10 HiB-ansatte i streik.

Skulle vært ferdig

Sandnes skulle vært ferdig utdannet adjunkt torsdag etter å ha tatt siste eksamen i tilpasset opplæring og spesialpedagogikk.

Nå lurer hun på om utdannelsen blir godkjent, eller om hun må ta eksamen på nytt. Det har hun ikke klart å få svar på, ettersom lærerne hennes er i streik.

— Vi trodde vi hadde sommerferie fra 25. mai. Mange skal flytte fra Bergen og mange av oss skal begynne å jobbe. Det blir vanskelig å ta eksamen opp igjen til høsten, sier lærerstudenten.

Håper å slippe eksamen

Håpet er at de får bestått på eksamen, og slipper å ta den om igjen. Hvis ikke det går, håper hun å få ta eksamen så fort som mulig.

— På helse og sosial er det snakk om at avgangsstudentene skal få ta eksamen før 20. juni, men vi har ikke fått den beskjeden, sier Sandnes.

Torsdagens eksamen var på 15 studiepoeng, og var del av et fag som gir 30 studiepoeng.

Masse sure fjes

- Hvordan er det for deg som skal jobbe fra høsten, blir vitnemålet godkjent?

— Det er det som er slitsomt, vi vet ikke. Jeg skulle vært godkjent adjunkt nå. I stedet for feiring, var det masse sure fjes utenfor Bergenshallen, sier hun.

Streiken rammer også mange muntlige og praktiske eksamener ved samme avdeling, melder høgskolen.

239 eksamener på tirsdag

Avdeling for lærerutdanning er hardest rammet, fordi så mange administrativt ansatte og ledere er tatt ut i streik.

På tirsdag har avdelingen planlagt 239 skriftlige eksamener. Dersom streiken fortsatt varer, vil også disse bli avlyst.

Ved lærerutdanningen er hele ledergruppen, teknisk personale og store deler av fag- og administrativt personale på Landås er tatt ut i streik.

Informasjon om når ny eksamen kan gjennomføres, er fortsatt ikke klar. Årsaken er at ledelsen og administrasjonen ved avdelingen streiker.

Vet lite

Studentparlamentet ved høgskolen har tatt ansvar for informasjon til studenter som lurer på hva som skjer med eksamen.

— Studentene lurer på når de skal få gjennomført eksamen, om det blir eksamen, og hva de skal gjøre om de har bestilt ferie, sier Isabel Jensen Grindheim, organisatorisk nestleder i studentparlamentet.

Hun har ansvaret for kontakten med studentene.

— Vi vet veldig lite om konsekvensene per nå. I den grad det går an, vil eksamen bli utsatt. Høgskolen har sagt at det vil komme et brev som viser at streiken er grunnen til at avgangsstudenter ikke har tatt alle eksamener, sier Grindheim.

Streiken trappes opp

Lederen for Studentparlamentet, Anders Kvernmo Langset, mener høgskolen må prioritere avgangsstudentene i eksamensavviklingen.

— Det ser ut til at streiken blir trappet opp fra i morgen. Det får utvilsomt store konsekvenser for mange studenter. Vi har vært i dialog med Kunnskapsdepartementet, men foreløpig må en avvente og se hvor lenge streiken varer, sier Langset.

Han håper alle kan få gjennomført eksamen før sommeren.

— Men da kan ikke streiken vare så mye lenger hvis vi skal rekke det, sier han.

- Hva hvis streiken varer lenger?

— Da må vi finne løsninger der studentene kan ta eksamen enten rett før sommeren eller rett over. Jeg tror arbeidsgiver vil ha forståelse for at studentene ikke har fått avlagt alle eksamener.

Hvordan det blir for dem som har søkt mastergrad, vet han foreløpig ikke.

— Der høgskolen har internt masteropptak, kan studentene bli tatt opp og ta eksamen rett over sommeren, men det er ikke avklart hvordan en gjør det med andre læresteder, sier Langset.

Prøver før sommeren

Ved Avdeling for helse- og sosialfag er allerede 200 studenter rammet av streiken. Disse har ikke fått avlagt skriftlig eksamen. Hvis streiken fortsetter neste uke, vil ytterligere ca 200 studenter rammes.

Avdelingen prioriterer å få gjenomført eksamen for avgangsstudenter før sommeren, i uke 24 og 25, frem til og med 20. juni.

Alle som skal ha muntlig eksamen må stille opp, ettersom disse kan bli gjennomført på kort varsel. Skriftlige eksamener som begynner klokken 09 blir avlyst dersom streiken ikke er avblåst innen klokken 08 samme dag.

Hva mener du om streiken? Si din mening under!