Storbritania tok det første skrittet mot en elektronisk offentlig administrasjonen tirsdag. Den britiske regjeringen lanserer en tjeneste som lar folk betale skatt og bønder søke subsidier via internett. Den såkalte "Government Gateway" er en del av statsminister Tony Blairs plan om å legge alle offentlige forvaltningstjenester på nettet innen 2005.

— Det er min jobb å gjøre Storbritannia til det beste landet for e-forretninger. Vi har mye å rette på, sier den britiske regjeringens e-ansvarlig, Andrew Pinder, ifølge Reuters.

"Government Gateway" skal forene alle de offentlige tjenestene på nettet slik at brukerne kan nå den enkelt dem med én elektronisk signatur.

Nordmenn må vente I Norge er målet at offentlige etater skal tilby interaktive tjenester på internett til publikum og næringsliv innen utgangen av 2003. En brukervennlig og effektiv e-forvaltning er avhengig av gode løsninger for person-ID på nettet.

Arbeids- og administrasjonsminister Jørgen Kosmo mottok en innstilling fra det offentlige utvalget som har utredet bruk av digitale signaturer i forvaltningen tidlig i mars.

— Det vil gå to til tre år før digitale signaturer blir utbredt i forvaltningen i Norge, sa utvalgets leder, Katarina de Brisis, til nyhetsbyrået Origo.

En elektronisk identitet lagres på et smartkort eller en PC. Signaturen gjør det mulig å logge seg på ulike nettsteder og signere elektroniske skjema og dokumenter. Dermed slipper brukerne problemet med mange passord og PIN-koder til ulike formål.(Origo)