I forrige uke ble Sørepollen ved Gulbrandsøy nord på Askøy farget rød.

Politi, brannvesen og kommunens miljøfolk rykket ut. Kystverket ble varslet og lenser kjørt ut til stedet.

Det var lokalpolitiker Per Midtøy som sto bak utslippet. Han hadde spadd ut om lag 50 kilo med jernoksid fra en dunk. Den røde jernoksiden ble lagt på bakken og et stort regnskyll førte den med seg ned i sjøen.

Per Midtøy er leder for Demokratene på Askøy og sitter i kommunestyret. Han har tidligere både representert Fremskrittspartiet og vært uavhengig representant i kommunestyret på Askøy.

— Passer på alle andre

Roald Steinseide sier til bt.no, at han som varaordfører reagerer på dette.

— Jeg blir forferdet når jeg hører at det er Per Midtøy som står for utslippet. Han passer på alle andre i kommunen, både politikere og administrasjon, og bør stå frem og beklage når han har gjort en tabbe. Det bør være en sammenheng mellom liv og lære. Dette viser en ting, at også politikere er mennesker, og Midtøy bør ta lærdom av saken, sier varaordfører Roald Steinseide (Frp) i Askøy.

En uke etter utslippet er den røde fargen borte fra sjøen. Men bølgene har ikke lagt seg blant de blå politikerne på Askøy.

- Vil stoppe miljøsakene

- Hva mener du om varaordfører Steinseide sitt utspill?

— Jeg beklager jo at stoffet kom på sjøen, men det er jo fint at Stenseide aksepterer at det er et uhell. Det kom en uventet regnflom, derfor gikk vannet med jernoksiden nedover bakkene og farget sjøen rød. Dette er et leirstoff, og helt ufarlig. Naturen ordner selv opp her. En må skille mellom et uhell og bevisst forurensning, sier Per Midtøy.

— Stenseide angriper ikke meg av personlige årsaker, men for å stoppe partiet vårt i de miljøsakene vi holder på med på Horsøy og i Skiftesvik. Men han vil ikke klare å stoppe vårt arbeid mot miljøkriminalitet, sier Per Midtøy til bt.no.

Venter på rapport

Ifølge snl.no er jernoksid en fellesbetegnelse for forbindelser mellom jern og oksygen. Det blir brukt dels som malerfarge, dels som polérmiddel, for glass, metaller og edelstener.

— Det er ikke heldig med slike utslipp, men det er ikke kommet frem noe som tyder på at dette utslippet er mer alvorlig enn det som tidligere er kommet frem. Vi venter på en rapport fra Kystverket, som har foretatt prøvetaking av utslippet. Før den er vurdert, skjer det ingenting i denne saken fra vår side, sier fungerende leder Arne Klingsheim, i Plan- og utviklingsseksjonen i Askøy kommune.

Hva mener du om utslippet til Midtøy og utspillet til Steinseide?

FORFERDET: Varaordfører Roald Steinseide (Frp) på Askøy er forferdet over det leder for Demokratene på Askøy, Per Midtøy, har gjort.
Arkivfoto
- GÅR UT FOR Å STOPPE: Per Midtøy beklager utslippet, men sier det var et uhell. Han mener Steinseide går ut med sin kritikk i avisene, for å stoppe miljøkritikk fra Demokratene mot Askøy kommune.
Arkivfoto
KOM FRA DENNE: I garasjen til Per Midtøy er denne dunken nå i bruk som koksbinge. Jernoksiden lå i bunnen av dunken. Midtøy spadde det ut og la det på bakken.
Pål Engesæter