Larsens selskap Independent Oil & Resources har da bedt om ekstraordinær generalforsamling i børsnoterte Petrolia Drilling ASA for å kaste styret der.

Styrelederen han vil kaste er Klaus Peter Tollefsen. Han har bakgrunn som riggmegler og har vært helt sentral i byggingen av Gerdt Larsens riggimperium. Larsen vil også kaste nestleder i styret, investoren Leif Holst, som har vært blant hans aller nærmeste støttespillere i Bergen.

Når Larsen nå vil kaste dem, har det sammenheng med at hele styret i Petrolia har kastet ut Larsen som «administrerende direktør». Mer presist har Petrolia-styret sagt opp den såkalte management avtalen med Larsen Oil & Gas, som har hatt den daglige driften av selskapet. Nå vil styret heller bygge opp sin egen lille administrasjon rundt Bernt Skeie, som ble ansatt som administrerende direktør i Petrolia Drilling i november i fjor.

Inn i gamle Reksten-bygget — Hovedårsaken til det er at Larsen Oil & Gas også har andre interesser å ivareta. Blant annet er de en av Petrolias kreditorer. Og da blir det fort en uoversiktlig rolleblanding, sier nestleder i Petrolia-styret, Leif Holst.

Striden har mildt sagt skapt en litt uggen stemning i den store herskapsvillaen i Hopsnesveien 127 ved Nordåsvannet. For der har Petrolia leid seg inn hos Larsens privateide Larsen Oil & Gas. Bernt Skeie og Petrolia vil nå ut derfra.

— Vi har leid oss inn i det gamle Reksten-bygget på Fjøsanger, sier Holst.

Petrojack vil avgjøre Han vil ikke ha noen formening om utfallet av kampen om styreplassene under den ekstraordinære generalforsamlingen mandag.

— Men mye henger på Petrojack, sier Holst.

Petrojack eier 25 prosent av Petrolia. Selskapet er insolvent med større gjeld enn eiendeler og tilhører nettverket av riggselskaper som Gerdt Larsen har kontrollert.

Nå er det usikkert hvor stor kontroll Larsen har i Petrojack. Selskapets styreleder Erik Solheim vil ikke si hva han vil stemme mandag.

Larsen selv har hånd om rundt 20 prosent av aksjene i Petrolia Drilling, men trenger nok støtte av Petrojack om han skal vinne slaget på mandag.

Imperiet som raknet Tidligere har det Larsen-kontrollerte PetroProd gått konkurs, og i desember ble riggselskapet Petromena sendt til skifteretten. Sistnevnte var en stund juvelen i Larsens riggsatsing. Selskapet hadde flere oljerigger under bygging i Singapore da markedet gikk til himmels. Men så kom finanskrisen. Og da viste det seg at finansieringen av riggene ikke var fullstendig likevel.

Siden har Larsens riggimperium rast under en eneste lang kamp mot kreditorene. Og når krybben er tom møter han også sine tidligere partnere og medaksjonærer som motstandere.

I desember hoppet hans nærmeste riggmedarbeider Lars Moldestad av, etter å ha vært Larsens lojale assistent en årrekke. Moldestad var ansatt i Larsen Oil & Gas og skjøttet alle management avtalene Larsen hadde med riggselskapene han kontrollerte. Mandag møter Larsen enda flere som har snudd ham ryggen.

DÅRLIG STEMNING: Børsnoterte Petrolia Drilling er fortsatt leietaker hos Berge Gerdt Larsen i Hopsnesveien på Paradis. Men nå har Petrolia leid seg inn i det gamle Reksten-bygget på Fjøsanger, og vil ikke lenger at Gerdt Larsen skal drifte selskapet. Arkivbilde: Tor Høvik