— Nå sitter vi i en middag og feirer. Jeg er bare kjempelykkelig over å ha vunnet. Jeg har ikke sovet på cirka en måned, ler Silje Vallestad da bt.no får tak i henne tirsdag kveld.

Hun sier det er stort å bli kåret som årets kvinnelige gründer, en «anerkjennelse av risikoen hun har tatt og valgene hun har gjort».

— Det har vært en strevsom og fantastisk reise, som startet uten at jeg kunne noe om teknologi- og mobilbransjen. Eller business i det hele tatt. Jeg var en idealist, og startet sånn rent kompetansemessig et selskap på helt feil grunnlag. Men nå har jeg vist at du kan gå fra ikke å ha rette forutsetninger til å skape en suksess, sier Vallestad.

Her er, eksklusivt for bt.no, Bipper-Siljes «3 på topp»-liste for gründersuksess:

  • Sats mer enn 100 prosent. Du kan ikke drive et gründerprosjekt på hobbybasis, du må gi alt!
  • Nettverksbygging: Vær uredd, bank på dører, skaff deg kompetanse. Det er personer rundt deg overalt som tar seg tid til å møte deg, bare du tør å ta kontakt.
  • Bygg et team som fungerer godt sammen. Ikke vær redd for personer som er sterkere enn deg på noen områder.
  • Jeg håper og tror at det jeg har gjort kan være en inspirasjon for andre kvinner, at flere kan starte og tro på seg selv, sier den lykkelige vinneren.

Trygghets-app for kvinner

Prisen, i form av én million premiekroner, fikk hun i dag - av Innovasjon Norge og Nærings- og handelsdepartementet.

— Pengene betyr mye i seg selv, selv om styrelederen min sa at det ikke er pengene som er viktig. Men nå kan vi kjøre på med flere personer og mer utvikling, tidligere enn vi kunne gjort ellers. Nå skal vi gjøre Bipper til noe mer enn en trygghetsløsning for barn. Vi girer opp ved å utvikle en trygghetsalarm-app for kvinner, sier Vallestad.

Vallestads mobilløsning gjør mobilbruken tryggere for barn. Hun har fått med seg anerkjente internasjonale aktører til lansering i inn- og utland. Løsningen har fått stor oppmerksomhet og potensialet er stort, ikke minst internasjonalt.

— Dette er veldig, veldig stort. Jeg hadde en drøm om å utvikle en mobilløsning for barn og gikk for det.

På vei mot noe stort

Bipper har i dag avtale med Tele2 Europa for lansering i Norge, Sverige, Danmark, de baltiske stater og Russland. Så lang er produktet lansert i Norge (2010), og i Bulgaria i samarbeid med VIVACOM. Bipper har også opprettet datterselskaper i USA.

Vallestad har en master i strategi og ledelse fra Norges Handelshøyskole. Tidligere har hun gründet flere nasjonale og internasjonale ideelle organisasjoner og prosjekter. Småbarnsmoren har på tre år bygget opp en bedrift som allerede har 20 ansatte.

— Jeg er svært imponert over hva Silje Vallestad har fått til på bare tre år. Hun er en drivende dyktig gründer som har utviklet en forretningsidé basert på egen innsikt og opplevd behov. Hun har bygget opp en bedrift med stort internasjonalt potensial, hun er en kvinne til stor inspirasjon for andre. Vi trenger flere slike kvinner skal vi lykkes med fremtidens verdiskaping, sier nærings- og handelsminister Trond Giske.

Leder av juryen og administrerende direktør i Innovasjon Norge, Gunn Ovesen, legger til:

— Silje er en vinner fordi hun har en enorm gjennomføringsevne, hun treffer blink i markedet og er veldig god til å bygge nettverk. Hun er brennende engasjert i å få frem flere kvinnelige gründere og er et godt forbilde for andre.

Færre kvinnelige gründere

En nylig utkommet rapport viser at andelen kvinner i tidlig fase av gründerskapet har falt fra 32,6 pst. i 2007 til 25,4 pst. i 2010.

— Dette kan ha sammenheng med finanskrisen og at kvinner kanskje velger bort usikkerheten ved å starte noe nytt i en sånn situasjon, sier Silje Jansen, seniorrådgiver i Innovasjon Norge.

Ifølge Jansen er kvinner også kraftig underrepresentert i oversikten over hvem som starter aksjeselskaper. Kun ett av seks aksjeselskaper startes av kvinner, opplyser hun.

— Dette er noe vi i Innovasjon Norge må ta tak i, og vi har økt kvinnesatsingen fra 2009 til 2010. Vi trenger ressursene som også kvinner besitter i næringslivet, sier administrerende direktør i Innovasjon Norge, Gunn Ovesen.

Les mer om SIlje Vallestad på bloggen hennes «Bipper Silje - om livet som mamma til tre barn og en business».

Silje Vallestad skal i tiden fremover jobbe en del fra USA, i en tilværelse der hun ifølge seg selv «bor mye på flyplasser».

— Men selskapets europeiske base er i Bergen, og det skal det fortsatt være.

Hvorfor blir det færre kvinnelige gründere?

FANT IKKE: - Jeg hadde egentlig sett for meg en slags personsøker for barn. Men jeg fant ikke det jeg lette etter. Slik oppsto ideen om Bipper, sa Silje Vallestad i et portrettintervju med BTMagasinet i januar i år. FOTO: Jan M. Lillebø