Kraft med levering i det vestlandske kraftområdet ble i går omsatt for 35,4 øre pr. kilowattime på det fellesnordiske kraftmarkedet Nord Pool.

Dermed var kraftprisen i vest hele 17 prosent lavere enn i Sverige, Finland og de fire andre norske kraftområdene (43 øre pr. kilowattime).

Får ikke ut kraftoverskudd

Ifølge divisjonssjef for produksjon og marked i BKK, Erik Spildo, er det to hovedgrunner til at vestlendingene kan glede seg over lavere kraftpriser:

— For det første har det vært vått på Vestlandet i det siste. Men hovedårsaken til at prisen er lavere her er at Statnett driver planlagt arbeid på en linje mellom Sauda og Hylen, sier Spildo.

Med kraftledningen ute av spill er det redusert overføringskapasitet mellom det vestnorske kraftområdet og resten av Norge og det nordiske kraftmarkedet.

— Det betyr at vi ikke får ut overskuddet av kraft som følger av det store tilsiget om dagen. Det gir stor konkurranse, forteller Spildo.

Vil ha sol fremfor billig strøm

Arbeidet på linjen mellom Sauda og Hylen startet mandag denne uken og skal etter planen være ferdig 19. juni.

— Vil vestlendingene kunne nyte godt av billigere strøm i hele denne perioden?

— Hvis det fortsetter å regne vil vi det, ja. Men vi får jo håpe på fine sommerdager, sier Spildo.

Divisjonsdirektøren forteller at prisene så langt i år har vært relativt høye. Det skyldes en kombinasjon av atomkraftnedleggelse i Tyskland og nedtappede magasiner.

Fremtidskontraktene på Nord Pool-børsen tyder på at kraftprisene ikke vil falle utover sommeren.

Skal bedre kapasiteten

Formålet med Statnetts linjearbeid er å bedre overføringskapasiteten mellom Vest-Norge og de øvrige kraftområdene. Men så lenge arbeidet pågår blir effekten altså motsatt på kort sikt.

På grunn av bratte fjell og lave magasiner kan kraftsituasjonen snu raskt på Vestlandet.

— Dersom dette arbeidet hadde skjedd på vinteren når vi er avhengige av import, ville vi fått skyhøye priser, sier Spildo.

Klager nordmenn for mye på strømprisen? Hva kan en gjøre for å redusere regningen?