Fire store legemiddelfirmaer har blitt enige om å kutte prisen på vaksiner til utviklingsland.

Les også:

Ny prispolitikk

Priskuttene kommer på bakgrunn av en forespørsel fra Den globale vaksinealliansen (GAVI), og bebuder en ny prispolitikk for de fire store medisinfirmaene GlaxiSmithKline (GSK), Merck, Johnson & Johson og Sanofi-Aventis. I stedet for at vaksiner selges til den samme prisen verden over, setter de opp prisen på vaksiner i rike land, for å kutte dumpe prisen i fattige land, ifølge BBC.

— Vi trenger en avkastning for å investere i den neste generasjon vaksiner og medisiner, og det må komme fra salget av disse. Men det er åpenbart at dersom du er i Kenya eller i en slum i Malawi, har du ikke mulighet til å bidra til det, så de må derfor hjelpes ved bidrag fra den rikere del av verden, sier Andrew Witty, administrerende direktør i GSK, til kanalen.

Han forteller også at aksjonærene i selskapet det siste tiåret i mindre grad forventer ren økonomisk avkastning, og i større grad har krevd samfunnsansvar fra firmaet.

Billigere

Prisjusteringen gjør at en dose vaksine mot rotavirusinfeksjon, eller omgangssyke, som årlig dreper mer enn en halv million barn verden over, kuttes med to tredjedeler i fattige land. GSK skal nå selge den for to og en halv amerikansk dollar, noe som tilsvarer 13 kroner. I USA vil vaksinen koste 50 dollar, noe som tilsvarer 270 kroner.

– De fattigste og mest marginaliserte gruppene i utviklingsland har ofte ikke blitt nådd av vaksineprogrammer. Derfor er det gledelig at disse selskapene omsider følger oppfordringen som det sivile samfunnet har argumenter for lenge, sier Kim Terje Loraas, politisk rådgiver i Redd Barna, til Aftenposten.

Han understreker at effekten av billigere vaksiner betinges av flere helsearbeidere.

– Vaksiner setter ikke seg selv, de må settes av noen. Derfor er det avgjørende at det utdannes helsearbeidere og bygges helsesystemer. Ellers vil vi ikke lykkes med å redusere barnedødeligheten, sier Loraas.

WHO estimerer at siden Gavi ble opprettet i 2000, har støtte til vaksine gjennom Gavi reddet 5 millioner liv.

I fjor ga Norge 490,6 millioner kroner til Gavi over statsbudsjettet.