På Torgallmenningen går familien Stokka fra Sandnes rundt og kikker i butikker. Én bærepose med klær er hanket inn så langt.

— Jeg er prisbevisst, sier Gunnvor Stokka, mens hun ser på jakker og tennissko. At prisnivået i Norge har falt, har hun ikke fått med seg.

— Men det er gode nyheter. At det generelt er dyrt i Norge, er det jo ikke tvil om. Billigere mat er spesielt ønskelig, sier Gunnvor. Det ønsket får hun nå oppfylt.

Strøm mest ned

De siste konsumpristallene fra Statistisk sentralbyrå viser at matvareprisene gikk ned 0,7 prosent i juni, fordi både brød, kornprodukter og andre bakervarer, samt kjøtt og frisk frukt ble billigere.

Også prisene på klær har falt med henholdsvis 2, 6 prosent, mens strømprisen, medregnet nettleie, har hatt en nedgang på 4,5 prosent. Totalt har prisnivået i Norge falt med 0,4 prosent i juni.

Langt under forventet

De siste tolv månedene har konsumprisindeksen steget med 1,3 prosent, 0,3 prosentpoeng lavere enn tolvmånedersveksten i mai.

Justert for avgiftsendringer og uten energivarer (KPI-JAE) har prisene steget med bare 0,7 prosent de siste tolv månedene, også det en nedgang på 0,3 prosentpoeng fra mai til juni. Ifølge Nordea Markets’ analytikere er dette nivået langt under det markedet hadde forventet.

Lavere prisvekst på flyreiser

Selv ventet Nordea en vekst i KPI-JAE de siste tolv månedene på 1,1 prosent, mens konsensus i markedet var forventning om vekst på 1 prosent, ifølge mandagens morgenrapport. Det var spesielt markant lavere vekst i prisene på fly— og feriereiser fra mai til juni i år, sammenlignet med i fjor, som forårsaket nedgangen.