Det var under en kontroll ved Askøybroen i formiddag at Tom Børslid fra Statens vegvesen oppdaget den overlastede bilen.

Lastebilen ble parkert på Viking sitt område i Drotingsvik, men der fikk ikke bilen stå i fred.

Snek seg forbi

— Noen har tatt lastebilen og sneket seg ut av bommen til Viking i det en vikingbil skulle inn, sa operasjonsleder Jan Steimler ved Hordaland politidistrikt klokken ved 17-tiden.

Etter vektkontrollen i tidligere på dagen ble bilen tauet og sjåføren ble pålagt et gebyr på 13.750 kroner.

— Veivesenet har hatt kontakt med de ansvarlige fra selskapet som eier lastebilen. De stiller med garanti, men bilen kjører fortsatt med seks tonn overlast, sier Steimler til bt.no.

Flere politipatruljer er tirsdag kveld ute for å se etter lastebilen.

— Når den blir stoppet igjen, vil føreren få nytt pålegg for overlasten. Og hvis det er samme sjåfør, vil han få mer enn det, sier Steimler.

Uten førerkort

Det var i formiddag ved Askøybroen at Tom Børslid fra Statens vegvesen oppdaget den overlastede bilen.

— Vi så en bil som var fylt godt opp med støpesand komme kjørende fra Kleppestø. Vi vinket ham inn til kontroll, og oppdaget at det var en ungdom som kjørte. Han kunne ikke forevise førerkort, men kom etter hvert opp med et pass, så vi fikk se hvem han var, sier Børslid, som leder utekontrollen.

Den 21 år gamle sjåføren er britisk. Bilen er engelskregistrert. Kort tid etter at han ble stoppet, kom to andre etter i en liten varebil.

Stakk av

— De var tydeligvis arbeidsformennene til sjåføren. De var både hissige og aggressive, og sa at det vi holdt på med var bare tull. De fortalte at bilen var godkjent for å frakte 18 tonn, men merkeplaten viser at den er godkjent for 7,5 tonn totalvekt, forteller Børslid.

Det endte med at alle mennene stakk av fra stedet, og lot bilen stå igjen.

— De kjørte lastebilen frem på busstoppet, tok med seg nøkkelen, lot døren stå åpen og forsvant fra området. Sjåføren ble igjen noen minutter, men var plutselig forduftet uten at noen av oss fire kontrollører så at han kom seg vekk, sier lederen for utekontrollen.

Nesten dobbelt så tung

Bilen ble tauet til Drotningsvik, og veid. Det viste seg at den hadde en totalvekt på 13.500 kilo, og altså var overlastet med seks tonn, noe som gir et overlastgebyr på 13.750 kroner.

Firmaet som eier lastebilen driver med hagearbeid i Bergen og Stavanger. Lastebilen blir stående hos Viking inntil eieren kommer og plukker den opp.

Børslid har fått flere henvendelser om tilsvarende kjøring med overlastede biler.

— Bransjen er fortvilet og oppgitt over hvordan de holder på. Det er viktig at folk tenker seg om før de hyrer inn disse folkene. Den lokale bransjen kan ikke konkurrere, slik som de holder på, sier han.

Politiet har opprettet sak

Han frykter for sikkerheten på veiene.

— Poenget med våre kontroller er trafikksikkerhet. Når vi stopper en som har dobbelt opp av det han kan ha, risikerer vi at han ved oppbremsing ikke har bremser til å stoppe i tide. Fører har heller ikke kompetansen han skal ha for å kjøre lastebilen lovlig, sier Børslid.

Politiet ble tilkalt, og vil følge opp saken videre.

— En lastebil ble stoppet. Sjåføren var uten gyldig førerkort. Det er foreløpig tatt beslag i kjøretøyet, og det er opprettet en sak. Det er trolig overlast på bilen. Sjåføren stakk av, leser politioverbetjent Tore Torsen ved Askøy lennsmannskontor fra loggen.

- Har førerkort

Eieren av bilen sier at den er registrert for en vekt på 13 tonn.

— Den hadde et halvt tonn for mye, det var basert på en misforståelse, sier han til bt.no.

Han sier at sjåføren har førerkort, men at han mistet det på en pub i Bergen, og at han ikke mente å stikke av.

— Han trodde det var greit å gå da han fikk passet tilbake, så han gikk.