En 31 år gammel mann fikk en betinget dom og bøter på 10.000 kroner i Linköpings tingsrätt i dag, skriver Svenska Dagbladet. Mannen ble dømt for å ha delt mer enn 4500 sanger og 30 filmer med andre brukere via internett.

Advokat Peter Danowsky representerte den svenske musikkbransjens organisasjon Ifpi, og ba om fengselsstraff for fildeleren. Selv om retten ikke var enig er Ifpi fornøyde med dommen.

Privat søksmål

– Det er viktig at man har kommet frem til at dette kvalifiserte til mer enn bøter. Det gjør at politi og påtalemyndigheter lettere kan gå videre i andre saker, sier Ifpis administrerende direktør Lars Gustafsson til Svenska Dagbladet.

Saken ble opprinnelig anmeldt til påtalemyndigheten, men da politiet henla saken tok Ifpi ut sivilt søksmål mot fildeleren. Samtidig ble omfanget på anmeldelsen redusert fra 23.000 filer til knapt 4600.

Den svenske bransjeorganisasjonen Ifpi ønsker tilgang til nettleverandørenes opplysninger slik at de selv kan kontakte personer som driver ulovlig fildeling, uten å måtte gå via politi og påtalemyndighet. Et lignende forslag er fremmet av den norske Ifpi-organisasjonen, men her i landet ønsker Ifpi at nettleverandørene skal videreformidle henvendelser i forbindelse med ulovlig nedlasting.

Pirate Bay: – Dommen er irrelevant

Nordmannen Peter Sunde er talsmann for det mye omtalte piratnettverket «The Pirate Bay». I sin blogg skriver han at dommen er helt uten relevans for dagens nettbrukere, fordi 31-åringen har delt filene med DC-teknologi (Direct Connect) i stedet for BitTorrent-systemet som de aller fleste fildelere bruker i dag.

Forskjellen er at andre nettbrukere har kunnet laste ned filene i sin helhet fra 31-åringens server, mens BitTorrent-teknologien baserer seg på å laste ned små biter av filene fra ulike servere, for så å sette dem sammen til en hel fil.

Svenske Ifpi har ennå ikke anmeldt noen BitTorrent-brukere, og organisasjonen medgir overfor Svenska Dagbladet at en slik sak vil være atskillig mer komplisert. Bransjeorganisasjonen regner imidlertid med å politianmelde de første BitTorrent-brukerne i nær fremtid.

Venter flere saker i Norge I Norge har det vært mest fokus på holdningsskapende arbeid det siste året, med kampanjen «Piracy Kills Music». Marte Thorsby, direktør i Ifpi Norge, forventer imidlertid at det vil komme en stor fildelingssak også her i landet om ikke lenge.

— Vi er i dialog med Kripos, og håper på en stor fildelingssak i Norge snart, sier hun til bt.no.

Hos Ifpi i Norge har man først og fremst ønsket å gi folk muligheten til å rette seg etter loven, før de rettslige virkemidlene blir tatt i bruk.

— Vi vet at det har vært mye uvitenhet rundt dette, men nå bør de fleste vite at dette er ulovlig, sier Thorsby.

Flere nordmenn er imidlertid dømt for ulovlig opplasting av filer. I 2005 ble en 34-årig nordmann dømt til 90 dagers betinget fengsel og bøter på 10.000 kroner for å ha gjort filmer og programvare tilgjengelige for ulovlig nedlasting. Tidligere samme år ble en 36-åring dømt til 120 timers samfunnstjeneste for å ha drevet en fildelingstjeneste.

Laster du ned piratkopiert film og musikk fra nettet? Si din mening om dommen her:

HOLDNINGSSKAPENDE: Den norske Ifpi-organisasjonen har så langt satset på holdningsskapende kampanjer for å redusere piratkopieringen.
Knut Egil Wang