Sokken er en del av bevismaterialet mot det politiet mener er et stort internasjonalt narkotikanettverk. Det var i slutten av januar 2011 opprullingen begynte.

— Tilbake med ny ID

En 45 år gammel tysk statsborger ble tatt på Flesland med 600 gram heroin gjemt i magen.

To dager senere pågrep politiet to nigerianske menn i Bergen sentrum. Da de tok DNA-prøve av den ene av dem, viste det seg at han hadde vært siktet i en større narkotikasak i Oslo i 2006. Politiet tror han forlot Norge og returnerte til Bergen med ny identitet. Her i byen giftet han seg med en kvinne.

Da politiet aksjonerte mot parets bolig, fant de 80.000 kroner i sokken. Det er ikke mistanke om at mannens kone har tilknytning til saken.

— Vi holder det for overveiende sannsynlig at pengene stammer fra narkotikasalg, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen.

- Organisert narkonettverk

Det siste året har Christophersen fått fem menn varetektsfengslet i saken.

Den tyske kureren: Tatt på Flesland i januar 2011 med 600 gram heroin i magen. Har også innrømmet innførsel av cirka ett kilo før han ble tatt.

Antatt mottaker: Nigerianeren som hadde sokken med pengene i sin bolig. Politiet mener han skulle ta mot stoffet fra kureren. Han er siktet for befatning med 2,1 kilo heroin.

Mellommannen: Politiet anser den 32 år gamle nigerianeren for å være mellommann i narkotikanettverket.

Butikkeier: Nigerianer som driver butikk i Bergen. Politiet har blant annet siktet ham for å ha medvirket til innførsel og omsetning av narkotika.

«Turoperatøren»: Nigeriansk statsborger bosatt i Italia. Kom til Norge der han ble tatt tidligere i år. Politiet mener han har sendt penger til kurerene for at de kunne betale for reisene sine.

Styrt fra Amsterdam

Christoffersen forteller at nederlandsk politi pågrep to nigerianere i Amsterdam i fjor. De ble i høst utlevert til tysk politi.

— Dette er et organisert narkotikanettverk som er styrt av en nigeriansk statsborger fra Amsterdam. Vi innledet tidlig samarbeid med tysk og nederlandsk politi. De har pågrepet flere personer i saken, opplyser han.

Ny kurer tatt

I juni i fjor slo tysk politi til mot en tysk statsborger på vei til Norge i bil. Han hadde et halvt kilo kokain i kroppen.

— Han ble dømt til fengsel i tre og et halvt år for å være kurer for et organisert nettverk som smuglet store mengder narkotika, opplyser Christoffersen.

I Amsterdam aksjonerte politiet mot to nigerianske statsborgere som man antar er hovedmennene i ligaen. De ble siden utlevert til tysk politi.

- 3-5 kilo i måneden

— De mange pågripelsene er et resultat av godt, internasjonalt politisamarbeid, sier Rudolf Christoffersen.

Han forteller at det er opplysninger om at nettverket har innført mellom 3 og 5 kilo heroin til Bergen hver måned.

— Vi mener å kunne bevise at det er innført 2,6 kilo heroin i årsskiftet 2010-2011. Det er ingen tvil om at disse personene har vært en storleverandør av heroin til Bergen.

Nekter skyld

Gisle Didriksen er forsvarer for mannen som hadde sokken i sin bolig.

— Han erkjenner ikke straffskyld for det han er siktet for og har forklart at han har fått pengene på lovlig vis.

CASH: Seddelbunten inneholder 80.000 kroner som politiet mener stammer fra narkosalg.
HEROIN: Disse pakkene med heroin ble funnet i magen på den tyske kureren.
HEROIN: Her er en pakke av heroinbeslaget.