For de som driver hotell er det gode nyheter, for dem som mangler hotellrom er statistikken ikke fullt så lystelig. Bergen er med andre ord byen der det har vært vanskeligst å få hotellrom i juli. Ifølge analyseselskapet Hotelia AS har belegget vært 83,5 prosent. Det er såvidt høyere enn i samme måned i fjor. Vanligvis er det Kristiansand som har det trangest om plassen i ferien på grunn av dyreparken og Kaptein Sabeltann.

Også nordmenn

— Vi er veldig glade for tallene. Det ser ut til at vi har greid å absorbere den økte kapasiteten, uten at det har gått ut over prisene. Juli er en måned som det har vært litt usikkerhet rundt. Men vi har økning både på norske og utenlandske gjestedøgn. For august ser det også ut som belegg og priser er gått litt opp, sier reiselivsdirektør i Bergen Ole Warberg.

- Hva tenker du om at hotellrommene i Bergen er nest dyrest i landet?

— Det er jo en god nyhet på mange måter det. Kanskje ikke for de som kjøper rommene. Men bransjen jobber for å få god lønnsomhet, og det viser at Bergen er en populæer by der de tilreisende er villige til å betale en fornuftig pris for overnatting.

Flere rom i sør

At Kristiansand er dyttet ned til andreplass på belegg betyr ikke at det har vært færre overnattinger på hotell der. Grunnen til det lavere belegget er at hotellkapasiteten er økt i sørlandsbyen. I Bergen har det også vært utvidelse av antall hotellrom som tilbys, men her har etterspørelsen økt mer. Dermed gikk beleggsprosenten opp fra i fjor.

Nest dyrest

— Dette er gode tall for Bergen, og betyr at hotellene i Bergen har bra vilkår for tiden. For publikum er det klart at de på noen dager oftere møter et fullt hotell. Det er rom for å utvide kapasiteten i Bergen, noe som også kommer nå. Det kan resultere i lavere belegg og et press på prisene nedover. Men historisk vil det være en mellomperiode før belegget tar seg opp igjen, sier partner Peter Wiederstrøm i Hotelia AS.

Romprisene i Bergen endte på 936 kroner i juli. Det er nest høyest i landet, bare Kristiansand er høyere med 1145 kroner natten.