— Jeg synes det er helt forferdelig. Vi har fått en lærepenge, og gjør ikke det der én gang til, sier bergenser Wigdis Risch på telefon fra Monterrey Hotell i Puerto Rico.

Hun forteller at hun har tapt 13.000 kroner ved at hun betalte forskudd for leie av en leilighet ved Monterrey Hotell til en 55-åring fra Bergen. Pengene, som ble betalt til en norsk mellommann, skal aldri ha nådd hotellet. Forholdet er nå anmeldt.

Knut Ellertsen, leder for tyveriavsnittet ved Sentrum politistasjon i Bergen, bekrefter at de så langt har fått inn fem anmeldelser i saken.

  • Den siste kom inn nå i slutten av desember. Vi er helt i startfasen, og vil samordne de opplysningene vi har, sier Ellertsen.

Foreløpig dreier saken seg om bedragerier for 80.000 kroner.

Den anmeldte har foreløpig kun status som anmeldt.

**Les også:

Slik unngår du å bli lurt**

— Virket fryktelig nervøs

Grunnen til at Wigdis Risch betalte penger til 55-åringen, var at hun hadde gjort tilsvarende før ferien i fjor, uten at det da ble noen problemer. Ved Monterrey Hotell på Gran Canaria traff hun også den anmeldte mannen i januar i fjor.

  • Han virket veldig positiv og ålreit. Vi hadde et veldig godt inntrykk av ham, forteller Risch.

I april dro Risch tilbake til Gran Canaria. Hun bodde da på et annet sted, men traff 55-åringen.

  • De siste ukene virket han fryktelig nervøs. Vi tenkte at han måtte være syk, sier hun.

Få uker senere skal den anmeldte bergenseren ha dratt fra øyen.

Paul Mortimer står for den daglige driften av Monterrey Hotell. Han forteller at 55-åringen fra Norge hadde en kontrakt med eieren om å ordne kunder til feriestedet gjennom sin egen nettside, samt å ta i mot betaling.

  • Jeg forsto at noe var galt da den tyske eieren av feriestedet ønsket å snakke med nordmannen, men ikke klarte å få fatt i ham, sier Mortimer.

Reddet halvparten

Ifølge anmeldelsene skal nordmannen etter at han forsvant ha fortsatt å motta forhåndsbetalinger fra reisende til Monterrey Hotell.

Vanlig rutine har vært at nordmennene overførte halve beløpet ved bestilling, og resten én måned før avreise.

Risch fikk først vite at alt ikke var som det skulle da en bekjent som tidligere hadde vært med til Puerto Rico, ringte henne og fortalte at han ikke fikk tak i 55-åringen.

Hun unnlot derfor å betale inn siste del av forhåndsbetalingen.

Andre har ikke vært så heldige. Ifølge Risch ankom forrige uke et uvitende par fra Trondheim. Ettersom deres penger var gått til den forsvunne 55-åringen, måtte de finne seg i å betale hele oppholdet på nytt da de ankom Puerto Rico.

Risch tror at flere nordmenn først vil finne ut av svindelen når de ankommer hotellet, og at antallet anmeldelser og omfanget av saken dermed vil øke.

- Helt fortvilet

Terje Otneim og Hildur Neu har til sammen tapt 12.600 kroner. De har også måttet betale ferien «på nytt», og bor for tiden på Monterrey.

— Her nede er det slik at du kan gå på en smell. Det er bare å akseptere, men det er likevel surt, sier Otneim.

Ettersom bergenseren, i tillegg til betalingen, skal ha sittet på personopplysninger om kundene, har ikke eieren eller Paul Mortimer klart å få tak i alle kundene som skal blitt lurt, før de ankommer ferieleilighetene.

- Jeg har vært rasende Fysioterapeuten Ove Kjell Sletta har samarbeidet med 55-åringen som er anmeldt for underslag.

— Jeg har vært rasende på ham, sier Sletta.

Så rasende har Sletta vært at han innrømmer at han har kommet med trusler på e-post mot 55-åringen.

— Hva skal man gjøre når man skjønner at man er lurt for over 300.000 kroner, sier Sletta.

Han forteller at han og 55-åringen har samarbeidet om forretninger på Gran Canaria, men at de to etter hvert kom i konflikt grunnet utestående penger.

Sletta er nylig tiltalt i Bergen tingrett for å ha kommet med trusler. I en av e-postene står det følgende:

-Du er ferdig. Du bør ha pengene klare på kontoret, ellers følger vi deg til banken. Vi er mange som er lei av din forretningsmoral. Vi kommer når du minst venter det. Du skal bort fra denne øyen. Du er en død mann. Jeg ønsker deg en god jul. Nyt den, for det er trolig den siste du opplever. Stjernene sier du er ferdig.

- Ren samvittighet Sletta innrømmer at han har sendt disse truslene, men sier at han har ren samvittighet.

— Jeg hadde selvsagt aldri tenkt å ta livet av ham, men jeg er svært skuffet over måten han har lurt meg på. Han har vært komplett umulig å stole på, og som sunket i jorden når jeg har ønsket å snakke med ham, sier Sletta.

55-åringen kom hjem fra Gran Canaria i mai i fjor. BT har gjort gjentatte forsøk på å få tak i den anmeldte 55-åringen, men har ikke lyktes. 55-åringen bor på hemmelig adresse i Bergen med familien sin, hvor BT også har vært og banket på døren.

55-åringen har tidligere blitt representert av advokat Aage Mjeldheim.

— Jeg har ikke hørt noe fra ham på svært lenge, og kan ikke kommentere denne saken, sier Mjeldheim.