Fjorårets første snøfall på Vestlandet kom allerede 21.oktober og skapte store trafikkproblemer. I Bergen skjedde det 221 kollisjoner denne torsdagen, mot 60 på en gjennomsnittsdag i kvartalet, viser en gjennomgang DnB NOR har gjort av forsikringsselskapenes skademeldinger. I Oslo bulket 162 biler første snøfallsdag, mot 140 på en gjennomsnittsdag.

— Kanskje burde flere i Bergen la bilen stå når den første snøen faller, tolker skadeleder Anne Stine Eger Mollestad i DnB NOR bankens egen analyse.

Bulker oftere i Bergen

Første snødag 2010 gav ekstremt glatt føre i vest med unormalt negativt utslag for Bergen på kollisjonsstatistikken. Men banken har gjort en sammenligning mellom Bergen og Oslo over flere år, og tendensen er den samme: Det bulkes oftere i Bergen enn i hovedstaden når sesongens første snø legger seg.

— Det er ting som tyder på at flere i Bergen burde vist evne til å la bilen stå slike dager, og heller velge kollektiv kommunikasjon, konkluderer skadeleder Eger Mollestad.

I gjennomsnitt de foregående fem årene gikk kollisjonshyppigheten i Bergen opp med over hundre prosent fra en vanlig fjerdekvartalsdag til første snøfallsdag. I Oslo var økningen 67 prosent.

Julekveld på kjerringen

— Vi har også gjort en undersøkelse for Tromsø. Der gikk antall kollisjoner opp med bare 23,6 prosent første snødag. Det virker altså som om sesongens første snø kommer mer som julekvelden på kjerringen i Bergen og Oslo enn i Tromsø, og aller mest i Bergen, sier Anne Stine Eger Mollestad.

Skadelederen i storbanken unnskylder bergensbilistene med at de har flere bratte og smale gater å forsere enn sjåfører i Oslo.

— Når det i tillegg er brostein, kan det by på problemer å stoppe bilen i tide på glatten, sier hun.

Anne Stine Eger Mollestads råd til bileiere og sjåfører i Bergen før vinterens første snø faller, er å legge om til vinterdekk i god tid, teste mønsterdybden og gjerne vaske dekkene.

— Det kan også være lurt å teste vinteregenskapene til bilen på en åpen plass. Husk dessuten å holde god avstand til bilen foran, og beregn godt med bremselengde. Og er du usikker; la bilen stå og reis heller kollektivt, oppfordrer Eger Mollestad.

Lammet USAs østkyst

I New York og flere andre delstater på USAs østkyst kom vinteren brått på natt til sist søndag og førte til at både fly- og biltrafikken ble lammet.

21 mennesker er rapportert omkommet som følge av uværet, de fleste på grunn av fallende trær og trafikkulykker, ifølge USA Today. Rundt tre millioner husstander mistet strømmen, mange i opptil flere dager. Bare i Pennsylvania ble hundre veier stengt som følge av det heftige snøfallet.

Si din mening i kommentarfeltet under!