— Parallellen til Aker Brygge er lett å trekke. Her har du tradisjonelt hatt mekaniske verksteder, men nå utvikler det seg til et utrolig spennende område med promenade, båtplasser og en kombinasjon av butikker, kontorer og beboelse, sier daglig leder Kenneth Aadland i Aktiv Eiendomsmegling.

Aadland sikter til Solheimsviken og området rundt Damsgårdssundet. Høsten 2013 flytter DnB NOR og Vital inn i splitter nye kontorer i Solheimsviken med sine nærmere 1800 ansatte. Som BT tidligere har skrevet, er det også en rekke andre prosjekter som vil forskyve Bergen sentrum sørover, blant annet Krohnstadparken og den nye Høyskolen i Bergen.

- Godt salg

Utbyggerne har også sett potensialet rundt Damsgårdssundet. Bergen og omegn boligbyggelag (BOB) kommer totalt til å bygge i underkant av 1000 boliger rundt Damsgårdssundet.

— Vi har holdt på med dette i fire år nå, og har hele tiden hatt troen på at dette skulle bli Bergens svar på Aker Brygge, sier utbyggingsdirektør Tor-Magne Birkeli i BOB.

Finanskrisen skapte problemer for salget av første byggetrinn, men nå er det kun det siste prosjektet, Måken Sameie, som ikke er utsolgt.

— Mye gjenstår fremdeles, men allerede nå er det kommet så langt at man skjønner at dette ikke er en visjon, men at det blir virkelighet, sier Birkeli.

I tillegg til BOBs planer, selger Aktiv Eiendom på vegne av Profier et prosjekt som kombinerer bolig og næring. Planen er å bygge rundt 11.000 kvadratmeter bolig og 2000 kvadratmeter handelslokaler.

Sosiale utfordringer

Førsteamanuensis i økonomisk geografi ved Norges Handelshøyskole, Michael Hageberg, er langt fra like optimistisk som meglerne og utbyggerne med tanke på Damsgårds fremtid.

— Jeg har hele tiden stilt meg skeptisk til utviklingen langs Damsgårdssundet. Du ligger i skyggen av Løvstakken med dårlige solforhold. Undersøkelser viser også at dette er blant de mest sosialt problematiske områdene i Bergen, sier Hageberg.

Ifølge Kenneth Aadland er kritikken uberettiget:

— De tradisjonelle arbeiderboligene er bygd inn i fjellet. Vi har bygget høyere og ut fra fjellet. Det gir samme solforhold som på Møhlenpris og ellers i sentrum.

Birkeli i BOB er noe mer tilbakeholden:

— Alt kan bli bedre, men det er mye sol i Damsgårdssundet. Ikke minst er det sol i sommermånedene, da det er viktig at det er sol, sier han.

Når det gjelder de sosiale forholdene, vil BOB jobbe sammen med kommunen for å integrere de nye borettslagene i nærmiljøet.

— For oss er det viktig at dette ikke skal bli en ny bydel hvor det bare er plass til vellykkede A4-mennesker, sier Birkeli.

Kalfaret = fortiden?

Til tross for kritikken tror Michael Hageberg ved NHH at DnB NORs nye finanshus vil kunne føre til økt interesse for boliger i området.

— En del vil nok se på de nye leilighetene i området som en første mulighet til å komme seg inn på boligmarkedet, men de kommer ikke til å bli boende. Så snart de får bedre økonomi vil de flytte til steder som de regner som attraktive. På samme side av sentrum vil det da være aktuelt å flytte utover mot Fana, sier han.

— Vi har solgt leiligheter til 5,5 millioner. Det burde være nok til å konkludere at Hageberg tar feil, sier Aadland.

Som en ekte selger har Aadland også punchlinen klar for hvorfor kjøpere bør se mot Solheimsviken:

— Kalfaret kjøper man på grunn av fortiden. Solheimssiden kjøper man på grunn av fremtiden.