Onsdag kveld melder NRK at streiken i staten kan gå mot slutten. Partene har vært til samtaler hos Riksmekleren, men det er ikke satt i gang formell mekling. Likevel skal partene jobbe med et utkast til en skisse.

Riksmekler Kari Gjesteby bekrefter til NRK at partene har sittet i samtaler hele kvelden. Samtalene vil trolig fortsette torsdag.

Det er Unio-leder Anders Folkestad og Unios forhandlingsleder Arne Johannessen som har vært i samtaler hos riksmekleren. Formell mekling er foreløpig ikke gjenopptatt.

Når streiken blir avblåst, betyr det at statsmeteorologene, mange politiansatte, forskere, sykepleiere og fysioterapeuter i staten kommer tilbake i jobb igjen.

Trenger tid

Mer enn 1500 studenter ved Høgskolen i Bergen har gått glipp av eksamen på grunn av streiken. Selv om streiken mellom Unio Stat og staten blir avblåst, vil det ta litt tid før alle eksamener kan avlegges.

— Når streiken tar slutt, må vi ha minst en virkedag før noen kan si noe om dette, sier kommunikasjonsdirektør Elin Folgerø Styve ved Høgskolen i Bergen til bt.no.

1300 lærerstudenter

Det er lærerutdanningen som har vært hardest rammet. Hele 1300 lærerstudenter har gått glipp av eksamen, ettersom store deler av ledelsen og faglærerne har vært i streik.

Studentene har dermed heller ikke fått svar på når eksamen kan tas igjen, og hvilke konsekvenser manglende avgangseksamen får.

— Høgskolen føler med studentene som er rammet. Alle er lei seg for det, og vi ønsker å komme i gang igjen og få ting til å fungere så fort som mulig, sier kommunikasjonsdirektøren.

Noen allerede i gang

- Vil dere klare å ta igjen alle eksamener før sommeren hvis streiken nå blir avblåst?

— Nei, ikke alle de 1300.

På Avdeling for helse- og sosialfag kom de ansatte på eksamenskontoret tilbake i jobb igjen på mandag. Eksamensavviklingen er dermed i full gang igjen, og eksamener som ble utsatt under streiken settes opp så langt det er mulig før sommeren.

— Jeg oppfordrer alle studentene ved Avdeling for helse- og sosialfag til å følge med på It's learning. Der vil informasjon om eksamen bli lagt ut.

Fra torsdag morgen har Unio Stat tatt ut 344 nye i streik. Dermed vil Unio ha rundt 3400 i streik i staten.