To og en halv time etter at meglingsfristen gikk ut i bankoppgjøret, ble partene enige. Dermed blir det ingen streik i bankene.

Det har vært en lang og seig natt. Det vanskeligste punktet var en avtale om kompetanseutvikling for de ansatte i finansnæringen, sier riksmeklingsmann Kari Gjesteby til NTB.

– Vi har fått et akseptabelt resultat. Det har vært tøft, men vi er glade for å unngå streik som naturlig nok ville fått konsekvenser for mange, sier forbundsleder Jorunn Berland.

— En seier i seg selv

Hun er spesielt fornøyd med enigheten om sentrale bestemmelser om kompetanseutvikling, og peker på at de økonomiske rammene i oppgjøret er blant de beste resultatene som er oppnådd i årets lønnsoppgjør.

– Enighet om lønnsvurdering knyttet til kompetanseheving er en seier i seg selv, sier hun. – Nå starter jobbingen mellom tillitsvalgte og ledelsen lokalt for å få på plass konkrete retningslinjer. Relevant kompetanse skal kunne gi gode muligheter for fremtidig lønns- og karriereutvikling, sier Berland.

Adminstrerande direktør Jon Asker i Finansnæringens Arbeidsgiverforening (FA) er fornøyd med at partene kom til enighet.

— Man er aldri aldri sikker på å unngå streik når man har kommet så langt ut i en mekling. Men jeg er veldig fornøyd med at vi ikke kom i den situasjonen at vi førte publikum ut i en vanskelig situasjon ved at det skulle bli en streik, sier han til NRK.

Hamstret penger

Meklingen omfattet medlemmer i Finansforbundet (YS) og LO, i både bank- og forsikringsnæringen. I første omgang var planen å ta ut 15.500 bankansatte i konflikt.

Mandag ettermiddag gikk flere minibanker tomme ettersom folk sikret seg kontanter i frykt for streiken. Frem til klokken 22 mandag kveld var det gjort uttak på mer enn 1,1 milliard kroner fra de drøyt 2000 minibankene i Norge.

En eventuell streik ville medført at bankenes betalingskort ikke ville kunne brukes hverken i minibanker, betalingsterminaler eller i nettbutikker. Heller ikke nettbankene ville være i drift.