De første bankboksene er forlatt, men fortsatt er det 5000 bokser som skal tømmes for personlige bilder, kjærlighetsbrev, gamle skjøter, vitnemål og frimerkesamlinger.

— Hvelvet skjuler nok færre lyssky gjenstander i dag enn tidligere. Men hemmeligheter finnes ganske sikkert fortsatt, tror banksjef Bjørg Knutsen, hos DnB på Torgallmenningen.

Storbanken skal ut av det gamle ærverdige bankbygget. Derfor skal innholdet i Skandinavias største bankbokshvelv også omplasseres. Bankbokskundene må finne andre trygge gjemmesteder.

Tzarens dør

To betrodde personer med ulike oppgaver må til for å åpne den metertykke hvelvdøren klokken åtte hver morgen. Døren, som er laget i Berlin, var bestemt for tzaren i St. Petersburg. På grunn av revolusjonen havnet den i stede i kjellerhvelvet til Bergens Privatbank. For å lukke den flere tonn tunge døren er det nok med en person.

Før helautomatiseringen i 2001 hadde hvelvet en hvelvbestyrer og en assistent, som jobbet der fast. Siden de måtte klare seg uten dagslys, hadde de litt kortere arbeidstid enn de andre bankansatte. Men det var ikke hvem som helst som fikk jobben. Vi snakker selvfølgelig om menn. Helst godt voksne politimenn, revisorer eller andre som kunne holde på en hemmelighet.

Avlukker

Hvelvbestyreren ville da feste blikket i en helt annen retning, mens kunden rotet gjennom det vedkommende skulle hente ut, eller bare se og ta litt på. De mest følsomme eller hemmelighetsfulle kunne ta tingene sine med inn i et eget avlukke, hvor man fikk være helt alene med verdisakene. Gulvet i avlukkene falt ned et lite hakk når man tråkket inn. Dermed var døren låst, og et rødt lys viste at det lille buret var opptatt. Når man ville ut igjen, var det bare å trykke på en knapp som lyste: Ferdig!

James Bond og fiffen

Hvelvet gir assosiasjoner til James Bond-filmer fra 60 tallet, der skurkene er kommet inn til selve byttet, der diamantene og gullbarrene blir oppbevart. Rommet er ovalt i inngangspartiet, men med flere forgreninger som gir gode muligheter for stikke seg diskret bort. De elegante boksene er rommelige nok til å skjule milliarder, på gulvet er det marmor, mens låser og lamper er messing i gullfarge. Å komme ned hit gir en følelse av høytid.

— Bankbokser var ikke for hvermannsen, men først og fremst for byens fiff, sier Alex Bertheussen. Han er nå driftstekniker hos DnB Forsikring i Fyllingsdalen, men jobbet mange år på Torgallmenningen, hvor han måtte trå til når hvelvbestyreren trengte avløsning og hjelp.

Skattesnytere

Han minnes at trafikken tildels var sesongpreget. - Før 17. mai og julaften kom fruene fra Kalfaret og hentet ut sølvtøyet og de fineste smykkene sine. Og før nyttår kom mennene og hentet ut kontantene i etasjen over, for å plassere dem i boksen noen få dager rundt årsskiftet, minnes Bertheussen. Før all pengeflytting ble registrert elektronisk, og skatteetaten fikk tilgang til alle bevegelser, kunne man trylle bort formuen i en bankboks rundt årsskiftet, når saldoen skulle registreres. Dette var en offentlig hemmelighet alle kjente til. Rikingene så det trolig som et gjemmespill, mens myndighetene bare overså skatteunndragelsen.

- Var det ingen som reagerte på den spesielle bankboks-trafikken rundt årsskiftet?

— Nei, nei, nei. Diskresjon var det som gjaldt her nede, bedyrer Bertehussen.

Arve-sjokk

Den største dramatikken i hvelvet var ofte knyttet til arv. Da kunne store hemmeligheter bli avslørt og forventninger bli lagt i grus. Bertheussen minnes arvinger som kom med attest fra skifteretten om å åpne bankboksen. - Da viste det seg at det store dødsboet var testamentert til en veldedig organisasjon, mens de etterlatte bare fikk det den avdøde var pliktig til å gi dem. Andre arvinger er blitt skuffet over bankbokser som har vært tomme, atter andre har uventet blitt millionærer. Bertehussen sier at flere av disse arve-overraskelsene har vært knyttet til særkullsbarn som nesten ingen kjente til før det ble avslørt her i hvelvet.

Ut på dato

Etter automatiseringen for ti år siden, ble det slutt på egne hvelvbestyrere, og to personer for å kunne åpne en boks. Nå kan kundene operere helt på egen hånd, med bare et nøkkelkort for å komme seg inn i hvelvet, og en nøkkel til boksen.

— Bankboks er i ferd med å gå litt ut på dato, sier distriktsbanksjef i DnB, Sylvelin Gunnarson.

— Det meste av verdier kan lagres elektronisk. Smykker og fint bestikk har gjerne ikke samme verdi og brukes mer til hverdags. Boksene brukes nok mer til bilder og personlig gjenstander i dag, mener Gunnarson. For de som fortsatt vil ha et nokså sikkert gjemmested, tilbyr banken formidling av brannsikre safer og skap som folk kan ha hjemme.

Den store skrekken

Axel Bertheussen kjenner ikke til at ranere noen gang har klart å trenge seg inn i hvelvet. - Men vi har hatt folk som har dånt av her inne, sier han.

— Den store skrekken var alltid at vi skulle stenge noen inne når vi låste for dagen. Særlig ville det vært ille rett før en helg, sier Bertheussen.

HERSKAPELIGE BOKSER: Det er ikke bare fotografier, vitnemål og personlige minner som har vært låste inne i de elegante bankboksene på Torgallmenningen. Politiet har også kommet med begjæringer om å bore opp låsene der innholdet har vært narkotika og tjuvgods.
TOR HØVIK