TORE RØSVOLL

Bare ved å gå til anskaffelse av en flat-skjerm har du posisjonert deg for å bli heldigital. En slik skjerm rettferdiggjør ikke investeringen før du tar skrittet fullt ut og får bestilt deg en digital dekoder fra din tv-leverandør.

Analoge bilder fra antenne eller kabel-tv vil se betydelig dårligere ut på en flat-skjerm enn på din gamle bilderør-tv. Skifter du til digitale signaler merker du at fargene blir klarere, teksten mer tyde-lig og hakkingen i bilder som rører på seg forsvinner.

Kort fortalt er det bedre å beholde den gamle tv-en hvis du fortsatt skal se «van-lig» kabel-tv eller ikke vil kvitte deg med antennen på taket.

Motstanden øker Ifølge analyseselskapet Mediavision hadde 46 prosent av Norges befolkning kjøpt seg digitale tv-signaler ved utgang-en av 2006. Likevel er det stadig flere som sier de aldri vil bli digitale.

I løpet av 2008 og 2009 stenger det analoge bakkenettet i Norge og det digi-tale bakkenettet overtar fullstendig.

Det betyr ikke at du må bli digital mot din vilje. Vanlig kabel-tv vil fortsatt sen-de signalene som før. Men mottar du tv-sendinger via en antenne på taket, må du uansett kjøpe en såkalt set-top-boks.

Denne skal først og fremst gi brukerne digitale signaler, men har også en analog utgang.

Prisene presses ned Canal Digital, Viasat og lokale kabel-tv-tilbydere forbereder seg på det digitale bakkenettet som åpner sine sendinger til høsten. Ulike pakker med bindingstid vil låse mange forbrukere.

NTVPluss røper verken pris— eller ka-nalplaner, men kommunikasjonsdirektør Svein Ove Søreide råder deg til å vente.

— Vi blir en utfordrer til de etablerte ak-tørene. Vi ønsker å endre dette markedet ved å tilby de desidert beste kanalene til en veldig konkurransedyktig pris. For-brukerne vil tjene på å vente til vi er på banen om et halvt år. Da er valgfriheten større og konkurransen mellom tilbyder-ne tøffere, sier han.

Prisen på boksen for å ta imot signaler fra det digitale bakkenettet skal ikke overstige 1500 kroner. De øvrige tilby-derne av digital-tv tar mindre enn dette i dag. Trolig vil konkurransen dra prisene langt nærmere ei krone.

Kanalpakke Søreide antyder at de vil levere mellom 18 og 20 kanaler som du kan abonnere på, samt NRKs tre kanaler som vil være gratis. TV 2s hovedkanal vil det være mulig å få gratis ut 2009.

— Hvorfor blir ikke prisen avslørt?

— Vi vil ikke gi våre konkurrenter inn-syn i våre planer, sier han, men forteller at de vil ha klar både pris og kanaler i god før lansering i begynnelsen av sep-tember.

— Vår kanalpakke vil ha en tydelig norsk profil. Vi ønsker oss alle de viktigste norske kanalene, inkludert lokal-tv. Dessuten satser vi på de mest populæ-re utenlandske kanalene, sier han.

Historisk år NTV (Norges Televisjon) åpner det digi-tale bakkenettet for 80 prosent av norske husstander i år. I løpet av neste år tas de siste 15 prosent som vil bestå av agder-fylkene og de fire nordligste fylkene. I løpet av 2009 vil det analoge bakkenettet være slukket over hele landet.

Søreide tror det er realistisk at NTV PLUSS har mellom 500.000 og 800.000 kunder i løpet av fem år.

— Historien vil vise at 2007 ble året da digital-tv slo igjennom i Norge. Folk vil oppleve de store forbedringene dette byr på. Først og fremst ved flere kanaler til alle og større mangfold i eteren, men også teknologiske forbedringer som elektronisk programguide og muligheter for det nye supertekst-tv, sier Søreide.

Digitale tegn

Du kan like det eller ikke, men bransjen vil flere ganger i år gi deg gode grunner til å skifte ut den gamle teknologien. HD Ready tv-er er allerede ut. Her ser du hvorfor:

Full HD: Fra nå av er det kun Full HD som gjelder. Derfor synker prisene på TV-er som «bare» er HD Ready som en stein for tiden. Full HD vil bli stadig heftigere markedsført av elektrokjedene frem mot sommeren.

HDMI 1.3: Utover høsten vil markedsføringstrikset hete HDMI 1.3. Dette er en ny standard for overføring av bilde og lyd i langt bedre kvalitet enn det som finnes i dag. Playstation 3 er første produkt med støtte for dette. Filmer på Blu-Ray og HD DVD vil også utnytte standardens potensial.

Foto: Jens Petter Søraa