Se video øverst!

nettsiden til Mjelstad miljø på Osterøy — verdens første ombygde slaggsorteringsanlegg - står det ingenting om at de henter ut gull fra vestlandske hjem.

— Jeg tror ikke noen vet det. Det er en godt bevart hemmelighet, sier kommunikasjonsrådgiver Tina Skudal i BIR.

Gullet stammer fra elektroniske husholdningsartikler og gullsmed-varer som blir kastet og eller forsvinner i bosset ved et uhell.

Kaster mynter

Asken fra restavfallforbrenningen i Rådalen i Fana havner på Osterøy, på det ombygde anlegget som åpnet på valgdagen 9. september i fjor.

BANEBRYTENDE: Mjelstad Miljø ble fusjonert med BIR Avfallsenergi AS i 2011. Siden i fjor høst har anleggsarbeiderne bokstavelig talt gravd etter gull med nytt, hypermoderne verktøy.
BIR

— Det er som asken i ovnen din hjemme. Mange støvsuger opp mynter. Vi finner alt mulig, og verken binderser eller knappenåler slipper usortert forbi, sier Skudal.

Besøk fra hele Europa

Deponiet har vært omstridt. I 2008 var det folkemøter og demonstrasjoner. Det luktet råtne egg. Hydrogensulfid drev fra fyllingen og nedover dalen til naboene. Nye brønner, renseanlegg med kullfilter og stopp i levering av gips fikk slutt på problemet.

Nå er Mjelstad miljø blitt et visningsanlegg. Foreløpig har folk fra Sveits, Tyskland, Spania og Nederland vært på besøk. En gruppe svensker er på vei. Alle lurer på hvordan det er mulig å hente ut verdifulle metaller og få miljøgevinst samtidig.

— Vi benytter oss av urban mining-prinsippet. Teknikken er helt ny. Det gjelder å få metallet fintknust og fordelt utover, sier Skudal.

Skytteltrafikk

Anlegget får inn 45.000 tonn slagg hvert år. To store vogntog kjører i skytteltrafikk fra Rådalen, totalt seks turer hver dag.

I de ikke-magnetiske produktene finnes det 24 prosent tungmetall, som igjen inneholder 0,06 prosent gull, 0,26 prosent sølv og 0,0035 prosent palladium.

«Knuseren» smadrer små og store sammensmeltede klumper av aske og metalll, og en halvannen meter bred virvelstrømseparator sorterer ut det verdifulle stoffet.

Romantiske og rike

Det er nederlandske Recco som har utviklet teknologien.

— De har kommentert at det er så mange lysestaker og mynter i bosset. De sier at de ser at vi er rike. Og romantiske, sier Skudal.

Alt tyder på at det er en lønnsom investering der miljø og pengebok går hånd i hånd

1000 tonn med aluminium og gull, palladium, sink, kobber, sølv, messing går til Recco. De videreforedler det og selger til bedrifter som har brukt for metall.

BIR anslår inntektene fra salg av disse stoffene til mellom åtte og ni millioner i året.

I tillegg selger de 3000 tonn magnetisk jern 200 tonn rustfritt direkte til Norscrap West på Askøy.

— Dette er en lønnsom investering der miljø og pengebok går hånd i hånd. Vi må også tenke på samfunnsøkonomiske hensyn, og her er det ressurser som kan nytttes om igjen, sier Tina Skudal.

EN SALIG BLANDING: BIR henter ut gull, sølv, paladium, messing, kobber og sink. - Det unike er at vi også får fatt i millimetersmå biter, og det blir mengder av det, kommunikasjonsrådgiver Tina Skudal.
BIR
GOD RÅD: Mange vestlendinger kaster mynter. De ender på Osterøy.
BIR