Den britiske statskanalens planer om utflagging av det fremtidige nyhetsnettstedet BBCNews.com møter kraftig motbør. Planene, som innebærer at surfere i Storbritannia ikke skal få tilgang, lar seg verken gjennomføre eller forstå. Det innebærer i praksis slutten på det åpne internett, hevder kritikerne.

— Det er rett og slett ikke mulig å blokkere brukere basert på geografi, sier Ben Laurie, leder av Apache Software Foundation og en av ekspertvitnene i den franske rettssaken mot Yahoo!s nazi-auksjoner. Apache lager verdens mest brukte nettserver, programvaren som sørger for at nettsidene blir levert til nettsurferne.

— Det er mulig de håper de kan sperre tilgangen, men ledere tenker ofte dumme tanker, sier han til ZDNet.co.uk.

BBC planlegger et skille mellom lisensfinansiert innhold til briter og tjenester som følger samme kommersielle prinsipper som sine amerikanske konkurrenter. Innholdet i BBCs eksisterende nettsteder og den nye storsatsingen vil være helt likt.

Bunner i lisensproblematikk Forskjellen er at BBCNews.com vil inneholde reklame. Planene vekker også harme hos en av BBCs argeste konkurrenter. Nyhetsselskapet Independent Television News (ITN), som leverer nyhetssendingene i Storbritannias kommersielle TV-kanaler, har lenge hevdet at det foregår en gradvis utvisking av skillet mellom BBCs offentlige og kommersielle tjenester.

— Hvis dette viser seg å være en tjeneste fra statskringkasterens kommersielle arm BBC Worldwide, så må de bevise at de betaler markedspris for innhold som blir tatt fra et nettsted betalt av offentligheten. Dersom de ikke klarer det, har de et alvorlig problem, sier en ITN-talsmann.

BBC avviser at regningen for det internasjonale nettstedet blir sendt til lisensbetalerne.

— Britiske brukere vil ikke være i stand til å logge seg på det internasjonale nettstedet og vice versa, sier en talsmann for kringkasteren. BBC utforsker fremdeles teknologien som skal sørge for delingen, sier talsmannen.

Det er også store prinsipielle problemer med beslutningen, ifølge Apaches Ben Laurie. BBCs skille mellom britisk og internasjonal undergraver et åpent og allment tilgjengelig internett, tror han.

— Jeg er mot et konsept som baserer seg at folk blir stengt ute fra nyheter som i utgangspunktet er fritt tilgjengelige. Kunnskap bør være universelt tilgjengelig, hevder Laurie.(Origo)