• Vi har hatt stor nedgang i salgsvolum, og særlig av Hyundai, sier styreleder Tor Andersen.

Torsdag formiddag ble de ansatte informert om at en av Bergens største bilforhandlere, Auto 23 i Fyllingsdalen, avvikler driften.

Bilforhandleren har lenge jobbet med mulige overtakelsespartnere, uten å lykkes. Totalt er det 19 ansatte som rammes av nedleggingen.

— Det er en kontrollert og styrt avvikling, i takt med oppsigelsestiden til de ansatte. Det er ikke noen konkurs, sier styreleder Tor Andersen.

Tapte penger

I 2013 gikk Auto 23 Bil AS med et underskudd på ca. 15,9 millioner kroner, etter en omsetning på rundt 117,2 millioner kroner.

Over flere år har bilforhandleren strevd i et krevende marked.

— Vi har hatt stor nedgang i salgsvolum, og særlig av Hyundai. Det er hovedmerket til Auto 23 og har hatt en markant svikt over flere år. Etter svake resultater over lang tid, velger Auto 23 å gå ut av bilvirksomheten, sier Andersen.

GIR SEG: Auto-23 eier, kunstsamler og investor Morten Fredriksen avvikler bildriften og satser på eiendom i stedet.
BT

Forventet

Auto 23 har drevet som bilforhandler i Bergen i en årrekke. Hyundai og Mazda har vært forhandlerens hovedmerker.

De ansatte har vært klar over tingenes tilstand, ifølge Andersen.

— Vi har hatt svakt salg og dårlige resultater over en lang periode. Sånn sett var ikke dette spesielt overraskende, men det er aldri noen god nyhet å få. Stemningen var imidlertid rolig og fattet, forteller styrelederen.

Bak Auto 23 står familien Fredriksen fra Bergen. De har bygget opp en betydelig formue gjennom fortrinnsvis bilsalg, og deretter shipping og eiendom.

Adm. dir. Morten Erik Fredriksen kommer nå til å konsentrere seg om å utvikle eiendomsporteføljen videre. Han ønsker ikke å kommentere avviklingen til media.

Særlig i området Spelhaugen skal det utvikles eiendomsprosjekter videre.

Drøftelser

Underskuddet i Auto 23 er blitt korrigert fra Fredriksenfamiliens holdingselskap Angarde AS. Konsernet hadde pr. 2013 en egenkapital på rundt 200 millioner kroner.

— Auto 23Bilhar hatt ensvak økonomisk utvikling som har vært finansiert av morselskapet. Det tar vi konsekvensen av nå, sier styreleder Tor Andersen.

I tiden frem til avviklingen, kommer ledelsen til å gå inn i drøftelser med de tillitsvalgte.

— Alle de ansatte har fått informasjon og i uken fremover vil samtlige få individuelle oppfølgingssamtaler, avslutter Andersen.