Den 58-årige damen fra Arna er ikke alene om å sette pris på litt ekstra velvære.

Ifølge ny statistikk brukte norske kvinner og menn i fjor nesten åtte milliarder kroner på frisering og skjønnhetspleie, en økning på rundt fire prosent fra året før.

Hordalands befolkning hadde størst vekst i landet, med en økning på nær ti prosent i siste termin 2010, sammenlignet med tilsvarende periode i 2009.

Over seks millioner

Bitte Bergstrøm er inne til sin faste behandling hos Anne's Hudpleie & Spa i Bergen sentrum.

— Her er jeg annenhver måned. Jeg driver i tekstilbransjen, og da er det godt å få renset huden av og til, sier hun.

Det er Anne Naglestad Sangolt som eier og driver salongen på Engen.

— Det begynte for 23 år siden da jeg fikk leie et lite lokale i første etasje. Jeg husker det ble en del kikking etter kunder ut av vinduet den første tiden, sier hun.

Siden har businessen utviklet seg positivt for Naglestad Sangolt. Omsetningen har økt hvert eneste år siden starten, og regnskapstallene for 2010 viser over seks millioner kroner i driftsinntekter.

- Deilig å lykkes

— I fjor fikk jeg kjøpe hele huset, og derfor har jeg også utvidet tilbudet over flere etasjer, samt i kjelleren, sier innehaveren.

Til tross for store utgifter til utvidelse og ombygging, endte fjorårsresultatet før skatt på vel en halv million kroner. Året før var resultatet godt over millionen.

— Det er en deilig følelse å ha lykkes. Hardt arbeid, dyktige medarbeidere og trofaste kunder er noen stikkord for at det har gått så bra.

Krevende jobb

— Hvordan er konkurransen innen bransjen i Bergen?

— Jeg merker ikke noe særlig til konkurrentene. Vi kjører vårt eget løp uansett. Samtidig skal jeg innrømme at jobben er krevende – du må hele tiden søke nye utfordringer og ikke lene deg tilbake.

— Hvordan er jobben som hudterapeut?

— Jeg synes det er en takknemlig oppgave å ta imot kunder som kanskje har gledet seg i ukesvis til å få en hudbehandling eller massasje. Å jobbe så tett på mennesker er blitt en livsstil for meg.

Voksende marked

Det finnes ingen eksakt oversikt som viser utviklingen innen hudpleie- og spabransjen i Norge. I statistikkene figurerer også frisørene i guppen "skjønnhetspleie".

— Akkurat det er et problem for oss, men det er ingen tvil om at markedet har vært voksende over flere år, sier daglig leder og eier av Nordisk Hud & Spa Akademi i Oslo, Vibeke Sundene.

Likevel har noen aktører måttet slippe taket de siste årene, mye grunnet mangel på kunnskap om økonomi, drift og ledelse, ifølge Sundene.

— Bransjen vokste mye i starten, og mange ønsket å prøve seg i et nytt og spennende marked. Derfor har det vært en del avskalling. Hotellutbyggerne er heller ikke like hissige på å tilby spaopplevelser som de var for noen år tilbake.

Det er i det store privatmarkedet veksten holdes oppe, mener Sundene.

Topp vår og vinter

På Engen har Anne Naglestad Sangolt seks fast ansatte og noe ekstrahjelp i hektiske perioder.

— Fra nå og frem til sommerferien, samt de to siste månedene i året, er den travleste tiden for bransjen, sier hun.

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå går omsetningen merkbart opp i disse to periodene over hele landet.

— Det har vel noe å gjøre med at man vil være klar for å møte sommeren og at man gjerne vil ha litt ekstra velvære senhøstes og før jul.

Mer bevisste kunder

— Har også menn fått øynene opp for hudpleie og massasje?

— Ja, stadig flere menn ser verdien av det kvinnene har holdt på med i mange år. Før var det tabu for menn å oppsøke hudpleie- og spastudioer, nå er det annerledes.

Ifølge Naglestad Sangolt er kundene i dag også mer bevisste på hva slik behandling går ut på.

— Mange bereiste personer har prøvd ulike former for spa i utlandet. Det vil de gjerne fortsette med hjemme også, noe som setter krav til oss om å ligge i tet i behandlingsformen.

Indrepleie neste?

I dag er det ikke uvanlig å ha sin faste frisør, sin faste hudpleier og egen personlig trener.

— Kanskje det er på tide å tenke på det indre også, spør hudterapeuten.

— Behovet for å oppnå et harmonisk indre er nok allerede stort i vårt stadig mer hektiske og stressende samfunn, sier Anne Naglestad Sangolt.

Men foreløpig har hun og staben nok med å pleie hud og kropp.

Bruker vi for mye penger på frisering og skjønnhetspleie? Si din mening i kommentarfeltet!