På BTs liste over politikere og toppbyråkrater i Bergen er det ingen som tjener mer enn Aps abdiserte førstedame.

Frem til valgnederlaget i fjor høst var Grete Knudsen næringsminister. Så forlot hun politikken og dannet konsulentselskapet GMB Partners sammen med gamleordfører og partifelle Bengt Martin Olsen.

På en god andreplass står fylkesrådmann i Hordaland, Paul M. Nilsen, med 664.000 kroner i skattbar inntekt. Nilsen tjente mer i fjor enn byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Hun er til gjengjeld passert av skole— og barnehagebyråd Anne Gine Hestetun, som med 591.000 har byrådets høyeste skattbare inntekt. I 2001 var byrådslønnen 490.000 kroner.

Ordfører Ingmar Ljones ble stortingsrepresentant i fjor høst. Likningstallene viser at han burde blitt i bypolitikken, om pengepungen veide tyngst. Ordføreren i Bergen har ca. 100.000 mer i lønn enn stortingsrepresentantene. Som ordfører kunne Ljones i tillegg kvittere ut honorar for «gode bein» i kommunale selskaper. Blant annet som styreleder i Bergen og Omland Havnevesen.

De foreløpige likningstallene viser også at kulturpolitiker Henning Warloe, som driver politikk på sin fritid, har langt mindre å rutte med enn partifeller som har gjort politikk til levebrød. Warloe, som driver klesbutikken Pepper i Bergen, hadde i 2001 beskjedne 265.000 i skattbar inntekt.