• Kommunene står fritt til å begrense skjenkingen. Bare Trondheim, med Ap-ordfører, har gjort det, sa helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen da skjenketidene kom opp i dagens spørretime i Stortinget.

Helseministeren gjentok flere ganger at det er kommunens ansvar å få bukt med de problemer skjenkingen av alkohol medfører. Det kan skje både gjennom å begrense skjenketiden, føre strengere kontroller og annet.

— Dette kan lokalpolitikerne gjøre selv, bare fatte et vedtak så endrer de for eksempel skjenketidene selv.

— Men mange kommuner gjør en veldig dårlig jobb her, sa statsråden, uten å nevne sin hjemby Bergen, mens hun derimot skrøt av Trondheim.

Ikke bestemt seg

Bakgrunnen for spørrerunden i Stortinget onsdag var meldingen om at statsminister Jens Stoltenberg nå skal ha bestemt seg for at det vil være rett med en nasjonal grense for skjenking av alkohol til kl. 02 på natten.

Dette for å redusere bråk og vold i gatene. Regjeringspartiet Senterpartiet har lenge varslet av de vil ha en slik grense kl. 02, og i Stortinget kan de regne med helhjertet støtte fra KrF.

Helseministeren sa flere ganger at regjeringen ikke har bestemt seg, og hun har ennå ikke hatt saken om nasjonal skjenketid på sitt bord. Hun kunne heller ikke si når en slik sak eventuelt vil ble lagt frem for Stortinget.

- Høyre totalt useriøs

Sp's Kjersti Toppe fulgte med på Strøm-Erichsens forklaringer, og etterpå ilte hun til BT med følgende melding:

— Jeg mener at regjeringen må komme snarest til Stortinget med saken om redusert skjenketid til kl. 2, og ikke vente til de skal legge frem rusmeldingen, som er varslet over nyttår.

— For øvrig vil jeg si at Høyre i Bergen opptrer totalt useriøse i denne saken. Jeg ser at Unge Høyres representanter i bystyret kaller forslaget om nasjonal skjenketid for både idioti og fantasiløst, i et oppslag i dagens BT.

— Det viser ansvarsfraskrivelse, og viser igjen at Høyre ikke tar på alvor voldsforebygging i Bergen,

Kjersti Toppe har også en hilsen til KrF i sin hjemby:

— Kristelig Folkeparti solgte vekk saken om redusert skjenketid i Bergen i byrådssamarbeidet. Jeg vil at regjeringen skal hjelpe KrF mot Høyre og Frp i Bergen i denne saken.

Synspunkter på skjenketid? Si din mening her.