— Rieber Oils vil nå få et krav om etterbetaling av toll, og vi vil vurdere om vi skal politianmelde saken eller etterberegne en tilleggsskatt, sier underdirektør i Toll- og avgiftsdirektoratet, Anita Graff, til NRK .

I 2009 skal Rieber Oil ha unngår tollavgifter på 60 millioner kroner under import av fiskeolje. Det viser tollvesenets egne beregninger, ifølge NRK.

- Systematisk

Nå har Greenpeace anmeldt fiskeoljeimportøren GC Rieber og selskapets styreleder, NHO-president Paul Christian Rieber.

— Rieber har i dag uttalt at dette er en glipp. Det er det ikke. Feilrapporteringen var del av et systematisk forsøk på å skjule sannheten. Mens import av ikke bærekraftig fiskeolje fra okkuperte områder bare er umoralsk, er heldigvis tollunndragelser straffbart, sier Truls Gulowsen i Greenpeace.

Ifølge Greenpeace er det det statseide fiskeforselskapet Ewos/Cermaq, der finansminister Sigbjørn Johnsen inntil nylig var styrleder, som har kjøpt tilnærmet all fiskeoljen Rieber har importert fra Vest-Sahara de siste årene. Oljen har ifølge Rieber så dårlig kvalitet at den ikke egner seg som menneskeføde.

Likevel er den importert under denne tollfrie kategorien, og likevel hevdet selskapet overfor svenske SVT at oljen gikk til det skandinaviske Omega 3-markedet.

— Dette viste seg å være løgn, hevder Greenpeace.

Har pågått i ni år

Fiskeolje som brukes til dyrefôr skal tolles med 3,75 kroner pr. kilo. Naturvernforbundet har skaffet NRK en oversikt som viser at olje fortollet i Kristiansund ble stemplet som «ikke dyrefôr» og sendt videre til Ewos sine anlegg i Gunhildsvåg og på Halsa. Dermed unngikk Rieber-selskapet tollen.

Den manglende deklareringen skal gå tilbake helt til 2001. Ewos opplyser i en pressemelding at Rieber Oils har solgt fiskeolje fra Marokko og Vest-Sahara til dem de siste fem-seks årene. NHO-presidentens selskap kan dermed ha sluppet 250 millioner kroner i toll.

— Som styreleder må jeg innrømme at jeg ikke kjente til dette, og organisasjonen har tydeligvis heller ikke kjent godt nok til dette, sier han til NRK.